Hlavní obsah

Bidenova poradkyně se vulgárně obula do republikánů. Naštvala tím i demokraty

Novinky, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Joe Biden si jako zástupkyni svého personálního šéfa Bílého domu vybral Jen O'Malley Dillonovou. Možná bude ale muset svoji volbu ještě přehodnotit. O'Malleyová se totiž v nedávném rozhovoru nevybíravě obula do republikánů. Finanční dárci Bidenovy kampaně ji vyzvali k omluvě, vadí jim, že zpochybňuje poselství jednoty.

Foto: Profimedia.cz

Jen O'Malley Dillonová

Článek

Inkriminovaná věta zazněla v rozhovoru pro americký časopis Glamour. V něm se Dillonová snažila vysvětlit, že je v politice důležité spolupracovat i s lidmi, se kterými si nerozumíte.

Uvedla příklad z primárek, kdy se Bidena novináři ptali, zda si myslí, že bude schopen pracovat s republikány. „Neříkám, že to není banda s*áčů. Mitch McConnell (šéf senátních republikánů, pozn. red.) je hrozný,” řekla Dillonová a pokračovala s dovysvětlením, že i přesto s nimi nový prezident umí najít společnou řeč.

Její vyjádření ale vzbudilo vášně, a to nejen mezi republikány, o kterých mluvila. Jak uvádí server Axios, několik Bidenových blízkých poradců je na Dillonovou naštvaní.

Nově zvolený prezident totiž v průběhu kampaně několikrát opakoval, že republikáni nejsou jeho nepřátelé. Naopak, například McConnella několikrát označil za „přítele”.

Návrat k normálu?

Demokraté od konce voleb vystupují na veřejnosti jednotně a disciplinovaně. Báli se, že by podobná vyjádření mohla dát možnost republikánům, aby zpochybnili Bidenův obraz spojovatele společnosti a nekonfliktního politika.

Netrvalo to dlouho, a přesně to se nakonec stalo. „Biden mluví o jednotě a hojení ran, ale chcete vědět, co si doopravdy myslí? Přečtěte si, jak člověk, kterého chce jako zástupce personálího šéfa Bílého domu, označuje republikány v Kongresu jako bandu s*áčů,” rozčiloval se na Twitteru senátor za Floridu Marco Rubio.

Několik významných finančních dárců kampaně požaduje, aby se Dillonová za svoje slova omluvila. „Pro ty z nás, kteří od prvního dne podporovali Bidenovo volání po slušnosti a návratu k normálu, je tohle opravdu za hranou,” řekl jeden z nich.

Nebudeme se pouštět do zbytečných konfliktů, slíbil Biden

Amerika

Část komentátorů ale našla v kauze pozitiva. „Nic není větší návrat k normálu, než energická debata washingtonských hráčů o tom, jestli můžou někoho označit za s*áče,” napsal na Twitteru novinář Sahil Kapur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám