Hlavní obsah

Nebudeme se pouštět do zbytečných konfliktů, slíbil Biden

Novinky, ČTK, jem, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Spojené státy nehodlají vstupovat do zbytečných konfliktů, jsou ovšem připraveny zaujmout pozici globálního lídra. Hodlají posilovat vztahy se svými spojenci v oblasti Atlantiku i pacifiku. Na tiskové konferenci to v úterý řekl nastupující prezident USA Joe Biden, který představil část týmu. Potvrdil nominaci Antonyho Blinkena do funkce ministra zahraničí ve své vládě.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Joe Biden

Článek

"Je to tým, který je odrazem skutečnosti, že Amerika je zpátky, připravená vést svět, ne se z něj stahovat," řekl Biden. Část lidí, které vybral, působila už v administrativě prezidenta Baracka Obamy, uvedla BBC. Jemu dělal Biden viceprezidenta.

Za jedno ze zásadních témat své administrativy označil boj s klimatickými změnami, který bude mít na starosti bývalý šéf americké diplomacie John Kerry.

Ředitelkou Národní zpravodajské služby se stane Avril Hainesová, někdejší šéfka CIA. Jde o první ženu v této pozici.

V Americe začíná předání moci mezi Trumpem a Bidenem

Amerika

Předpokládá se, že ministryní financí se stane Janet Yellenová, zatím to ale nebylo potvrzeno.

Ministrem vnitřní bezpečnosti by se měl stát Alejandro Mayorkas, národním bezpečnostním poradcem pak Jake Sullivan.

Biden může dostávat zprávy

Americký prezident Donald Trump v úterý svolil, aby Biden dostával každodenní zprávu, kterou pro prezidenta zpracovávají tajné služby. Informovala o tom agentura Reuters. Krok je další známkou toho, že Trumpův tým počítá s přechodem k Bidenově vládě navzdory prezidentovým opakovaným a nepodloženým tvrzením, že volby doprovázely rozsáhlé volební podvody, a že je pravým vítězem voleb on.

Kdy se Biden reálně ke zprávám dostane, není jasné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám