Hlavní obsah

Většina okresů těžce postižených covidem volila Trumpa

Právo, CNN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z 376 amerických okresů s největším počtem nově nakažených koronavirem jich 93 procent volilo prezidenta Donalda Trumpa. Vyplývá to z průzkumu agentury AP, jenž přitom zahrnul jen okresy, v nichž už měli výsledky aspoň z 95 procent volebních okrsků.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Jde o venkovské oblasti Montany, Severní a Jižní Dakoty, Nebrasky, Kansasu a Wisconsinu, s vlažným dodržováním preventivních opatření, jako jsou nošení roušek a dodržování odstupů.

Děje se to na pozadí nového nástupu infekce, nárůstu hospitalizací a 15procentního zvýšení úmrtnosti. V USA padl rekord sedmidenních průměrů nových případů. Dostoupil téměř k 90 tisícům, přičemž ve čtvrtek se poprvé přehoupl přes 120 tisíc a dosáhl 123 085.

Jako prezident budu Američany spojovat, slíbil Biden ve vítězném projevu

Volby USA

Vnímání situace výrazně odlišuje voliče Trumpa a demokrata Josepha Bidena: 36 procent stoupenců prezidenta vidí pandemii pod kontrolou, dalších 47 procent více méně zvládnutou, zatímco přes čtyři pětiny bidenovců má opačný názor.

Trump počátkem října tvrdil, že ročně umře na sezónní chřipku sto tisíc lidí a že je třeba se s covidem-19 naučit žít. To vyvrací čísla vládního Centra pro kontrolu nemocí (CDC). Na covid-19 podle nich už zemřelo víc lidí než na chřipku za pět uplynulých sezón, napsal list The Miami Herald.

Trumpův štáb popletl Four Seasons a svolal brífink na parkoviště vedle krematoria

Amerika

Nově zvolený prezident Biden uvedl jako jednu ze svých priorit v nové funkci, které by se měl ujmout 20. ledna, právě boj s epidemií koronaviru. V pondělí chce oznámit složení expertní skupiny pro boj s nákazou.

Reklama

Výběr článků

Načítám