Hlavní obsah

Grafy se barví do ruda. Prognózy hovoří pro Trumpa

Novinky, jem
Washington
Aktualizováno

Za budoucí vítěze amerických prezidentských voleb se sice prohlásili oba kandidáti, grafy na webech amerických zpravodajských serverů se ale začínají barvit do ruda, a to i v predikcích pro většinu zatím nerozhodnutých států. Jednoduchý graf na úvodní stránce The Washington Post dává tušit, že pokud se trend neobrátí, je zřejmě rozhodnuto.

Článek

Ve hře zůstávají volitelé devíti amerických států. Republikán Donald Trump přitom vede v šesti z nich, zbylé tři se zatím přiklánějí k demokratu Joeovi Bidenovi. Současný prezident nicméně vede v těch z hlediska volby důležitějších.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sčítání hlasů ve FiladelfiiVideo: Reuters

Vyhrál jsem, je to volební podvod, prohlásil Trump

Volby USA

Amerického prezidenta volí pověření volitelé, jejich počet za daný stát se odvíjí od počtu obyvatel. Ze zbývajících států jich nejvíc - 20 - získá vítěz v Pensylvánii, kde vede Trump. Po 16 volitelích mají Michigan a Georgia, kde vede také Trump, stejně jako v Severní Karolíně, která disponuje 15 voliteli. Zatím protrumpovsky rovněž zabarvená Aljaška vyšle 3 volitele.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Americký prezident Donald Trump oznámil své znovuzvolení. Vyhráno ale ještě nemá.

Trh čeká Trumpovu porážku, akcie zpevnily

Ekonomika

Demokrat Joe Biden vede, pokud jde o zbývající státy, v Arizoně (11 volitelů), Wisconsinu (10 volitelů), Nevadě (6 volitelů) a Maine (2 volitelé).

Biden má zatím jistých 224 volitelů, Trump 213. Demokratický kandidát by tedy k vítězství potřeboval začít rychle dotahovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám