Hlavní obsah

Georgii vyhodím do povětří, hájila právnička Trumpa. Jeho tým se k ní najednou nehlásí

Novinky, mso
Washington

Ani argumenty o zfalšovaných volbách nesmějí překročit určitou mez. Své o tom ví advokátka Sidney Powellová. Prezidentské volby v USA podle ní rozhodl „software vyvinutý podle pokynů venezuelského prezidenta Huga Cháveze”. Georgii, kde i po přepočtu hlasů zvítězil Joe Biden, chce vyhodit do povětří. Trumpův štáb nyní tvrdí, že Powellová nikdy členkou právního týmu nebyla, ačkoliv ji tak Trump sám označil.

Foto: Jacquelyn Martin, ČTK/AP

Sidney Powellová na čtvrteční tiskové konferenci po boku Rudyho Giulianiho

Článek

Kromě argumentace se softwarem Powellová ještě ve čtvrtek bez jakýchkoli důkazů hovořila o tom, že elektronické volební systémy otočily miliony hlasů ve prospěch vítězného kandidáta Joea Bidena a že demokrat vyhrál díky „komunistickým penězům”.

„Stát Georgia bude pravděpodobně prvním státem, který vyhodím do povětří,” prohlásila Powellová. Později dodala, že plánuje podat na stát „biblickou” žalobu.

Boj o Pensylvánii nevzdává. Trump se odvolal proti zamítnutí žaloby

Volby USA

Ještě v neděli Trumpovi právníci Rudy Giuliani a Jenna Ellisová vydali prohlášení, ve kterém zdůraznili, že Powellová nikdy nebyla členkou právního týmu Trumpova štábu. „Vykonává svoji vlastní advokacii,” uvádí dokument. Na čtvrteční tiskové konferenci přitom oba stáli Powellové po boku.

Navíc sám prezident advokátku ještě minulý týden explicitně zmínil v jednom ze svých pravidelných příspěvcích na Twitteru jako členku svého „týmu úžasných právníků a zástupců”.

Giulianiho rétorika se přitom od Powellové až tak moc nelišila. Trumpův právní zástupce nepravdivě tvrdil, že v několika případech se hlasy do amerických voleb sčítaly i v Německu a Španělsku, a to organizacemi napojenými na levicového venezuelského prezidenta Nicolase Madura.

Při vysvětlování volebních podvodů se Giuliani potil, až mu z vlasů tekla barva

Koktejl

Americké prezidentské volby vyhrál podle projekcí demokrat Joe Biden se ziskem 306 volitelů. Pro zvolení do úřadu jich přitom potřebuje 270. Trump dosud odmítl porážku uznat a u soudů v jednotlivých státech se domáhá přepočtu výsledků. Zároveň podává žaloby s tím, že volby proběhly neregulérně, soudy je zatím všechny smetly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám