Hlavní obsah

Biden: Trump přispívá k násilí

Kandidát demokratů a amerického prezidenta Joe Biden odsoudil násilí v Portlandu ve státě Oregon a obvinil prezidenta Donalda Trumpa z rozdmýchávání násilí a rozdělování společnosti. Portlandem už měsíce zmítají nepokoje a často násilné protesty proti rasismu a policejní brutalitě.

Foto: Djordje Kojadinovic, Reuters

Někdejší americký viceprezident Joe Biden

Článek

Biden v neděli z Detroitu označil protesty v Portlandu za nepřijatelné a vyzval Trumpa, aby přestal násilí lehkovážně povzbuzovat. „Odsuzuji násilí jakéhokoli druhu páchané kýmkoli, ať už na levici, nebo na pravici. A vyzývám Donalda Trumpa, aby činil totéž,“ řekl Biden. Spojené státy se podle něj nesmí stát zemí, která je ve válce sama se sebou.

Rád pomáhám lidem, říkal strážník, který v Kenoshi sedmkrát střelil do zad černocha

Amerika

„Co si prezident Trump myslí, že se stane, když bude pokračovat v rozdmýchávání plamenů nenávisti a rozdělení naší společnosti a ve využívání politiky strachu k burcování svých stoupenců? Lehkovážně povzbuzuje násilí,“ prohlásil bývalý viceprezident.

Starosta Portlandu za demokraty Ted Wheeler v neděli ostře kritizoval šéfa Bílého domu. „Jste to vy, kdo stvořil nenávist a rozdělení,“ vzkázal starosta Trumpovi. Prezident o víkendu vychrlil řadu tweetů, v nichž mimo jiné otevřeně vyjádřil podporu svým stoupencům mířícím do Portlandu čelit protestujícím, které v pátek označil za anarchisty, agitátory, výtržníky a plenitele. Zdůraznil přitom nutnost nastolit „zákon a pořádek“.

Lidé v Minneapolis se vydali rabovat po zastřelení černocha. Jak se ukázalo, zabil se sám

Amerika

Trump se v úterý chystá navštívit město Kenosha ve státě Wisconsin, přestože tam minulý týden znovu propukly protesty po postřelení Afroameričana Blakea před jeho dětmi. Demokraté se domnívají, že by Trump do města jezdit neměl, neboť se domnívají, že to ještě zhorší napětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám