Hlavní obsah

Rýsuje se dvojblok do Sněmovny proti Babišovi

Právo, Oldřich Danda, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po triumfu Pirátů a STAN i úspěchu ODS v krajských volbách se už rýsuje dvojblok nynější opozice proti hnutí ANO Andreje Babiše do sněmovních voleb v říjnu 2021. Babiš to sice nazývá spiknutím nenávisti, ale oba středopravicové bloky předpokládají, že by ANO přečíslily vzhledem k nepříliš utěšeným vyhlídkám ČSSD a komunistů, bez nichž by případné pokračování Babišovy vlády těžko bylo možné.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Zleva předseda hnutí STAN Vít Rakušan, předseda ODS Petr Fiala a předseda Pirátů Ivan Bartoš

Článek

Po volebním zdaru v koalici Pirátů a STAN na Olomoucku, kde získali 19,5 procenta, a po dlouhodobých námluvách a vzájemných politických lichotkách se tyto strany zjevně blíží ke vzniku předvolební koalice, o níž už 15. října má začít rozhodovat členská základna pirátské strany.

Když se podaří udělat koalici s Piráty, tak určitě budeme hlavním vyzyvatelem ANO
Vít Rakušan

Tou dobou má šéf Pirátů předložit celostátnímu fóru Pirátů analýzu, jak by mohla koalice vypadat. „Chtěli bychom být společně se STAN vyzyvateli ANO, premiéra Babiše, ale je před námi ještě spousta práce jak ve sněmovní, tak i krajské politice,“ řekl Právu Bartoš.

Starostové se do koalice hrnou víc. Šéf hnutí Vít Rakušan Právu řekl, že skvělý výsledek v Olomouckém kraji přesvědčí nerozhodnuté. „Když se podaří udělat koalici s Piráty, tak určitě budeme hlavním vyzyvatelem ANO,“ řekl.

Druhý blok by pak mohli dát dohromady ODS, lidovci a TOP 09. Ještě před sečtením hlasů v krajích zapíjeli pivem výsledky voleb lídři ODS Petr Fiala, TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a lidovců Marian Jurečka. A podle svých slov jednali i o možné koalici do sněmovních voleb.

Jurečka: Pro sněmovní volby zvážíme koalici s ODS a TOP 09

Krajské volby

Pro lidovce i TOP 09 je koalice otázkou bytí a nebytí, protože vzhledem ke sněmovním preferencím jim nic jiného než příklon k silnějšímu partnerovi zřejmě nezbývá. První místopředseda ODS Zbyněk Stanjura v neděli v TV Prima uvedl, že pravicová koalice s Fialou jako kandidátem na premiéra je v jednání a on ji preferuje.

„Osobně se domnívám, že pokud máme naplnit svoji ambici vyhrát volby a sestavovat vládu, tak je to jednodušší úkol, pokud budeme mít předvolební koalici, než kdybychom kandidovali sami,“ řekl Stanjura.

Šéf ODS Fiala: Správně jsme vsadili na koalice

Krajské volby

Jurečka Právu sdělil, že se musí domluvit během podzimu. „Koalice v krajích přinesly dobré výsledky, ukázali jsme, že se umíme domluvit, ale klíčové bude, jak rozhodnou stranické orgány,“ poznamenal.

Piráti druzí na pásce. Pokořili jsme další metu, hlásí Bartoš

Volby

Podle Pekarové je už teď jasné, že vzniknou dva bloky. „STAN se rozhodli pro jednání s Piráty, ale pro nás to nehraje roli, my usilujeme o spolupráci s ODS a KDU-ČSL,“ řekla.

TOP 09 v koalicích vidí záchranu skomírajících preferencí. V krajských volbách ve všech krajích kandidovali v koalicích, což vedlo k tomu, že nepropadli a místo 19 mandátů jich získali dvacet. Pekarová si nemyslí, že by účastí v koalicích ztráceli značku. „Je to úspěch, aby se mohli naši lidé podílet na vedení krajů, a budou mít příležitost zviditelňovat TOP 09,“ dodala.

Prezident Miloš Zeman nevidí šance vznikajících koalicí příliš vysoko. „Nechci být nezdvořilý, ale spojením pětiprocentních trpaslíků, kteří se chtějí schovat pod křídla poněkud větších stran, vznikne větší trpaslík, nikoliv obr,“ řekl v neděli Zeman v TV Prima.

Výběr článků

Načítám