Hlavní obsah

Jurečka: Pro sněmovní volby zvážíme koalici s ODS a TOP 09

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf lidovců Marian Jurečka nepovažuje výsledky krajských voleb, kdy místo 61 získali 55 zastupitelů, za prohru. Podstatné podle něj je, že se dostanou do více koalic.

Foto: Dominik Feri/Twitter

Předseda ODS Petr Fiala, šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka na povolebním pivu

Článek

Proti minulým volbám jste ztratili šest mandátů…

Když budete počítat absolutní čísla, tak jsme ztratili, ale vzhledem k tomu, že máme větší možnost se dostat do vedení krajů, tak to není špatné. Je totiž rozdíl mít šest mandátů v koalici, nebo sedm mandátů v opozici.

Jako prohru to neberete?

Ne, protože bychom mohli být ve více krajských radách.

Vize nové nemocnice zlomila Čunkovi vaz, rýsuje se koalice bez lidovců

Domácí

Ale jen za tu cenu, že obejdete vítěze. Jednáte v domovském Olomouckém kraji o koalici bez ANO, na jihu Moravy budete mít hejtmana, i když tam vyhrálo ANO. Není to nefér?

Podstatné je, že máme většinu.

Podle Babiše je to spiknutí nenávisti.

S tím nesouhlasím, vždyť Babiš mluví o tom, že hejtmanem by měl být ten, kdo získal nejvíc preferenčních hlasů. Což ve Zlínském kraji měl např. Jiří Čunek.

To spiknutí nenávisti je neuvěřitelné, okomentoval Babiš volby

Krajské volby

Po sečtení hlasů jste se setkal na pivu se šéfem ODS Fialou a předsedkyní TOP 09 Pekarovou Adamovou, domlouvali jste možnou koalici před sněmovními volbami?

Hodnotili jsme volby a ta otázka možné koalice je otázkou příštích týdnů.

Jak se k tomu stavíte vy?

Rozhodnout se musíme v průběhu podzimu. Koalice v krajích přinesly dobré výsledky, ukázali jsme, že se umíme domluvit, dát společnou nabídku, uvidíme, jak budou probíhat další jednání.

Klíčové bude, jak se k tomu vyjádří stranické orgány. Já jsem celostátní konferenci KDU-ČSL na začátku prázdnin slíbil, že na podzim předložím parametry koalice, aby mohla rozhodnout.

Přehledně: Výsledky voleb v jednotlivých krajích

Krajské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám