Hlavní obsah

Piráti druzí na pásce. Pokořili jsme další metu, hlásí Bartoš

– Praha
Právo, Novinky, Jiří Mach

Piráti získali v letošních krajských volbách celorepublikově 12 procent hlasů a jsou mezi samostatně kandidujícími subjekty po hnutí ANO druhou nejúspěšnější stranou. Šéf Pirátů Ivan Bartoš mluví o úspěchu. Na Vysočině se podle něj strana pokusí vyjednat pro svou lídryni Hanu Hajnovou hejtmanský post.

Foto: Petr Horník, Právo

Očekávání volebních výsledků ve štábu Pirátů. Na snímku předseda strany Ivan Bartoš a místopředsedkyně Olga Richterová

Článek

„Mám radost, že jsme tak pokořili další metu politiky a že naši politiku, kterou děláme ve Sněmovně, můžeme skrze ty kraje propojit. Propojení i s evropskou politikou je něco, co Piráti umí,“ řekl Bartoš.

Piráti si dali za cíl získat 100 mandátů a založit senátorský klub, k čemuž by potřebovali získat čtyři senátorská křesla. Podle předběžných výsledků mají 91 mandátů a v rámci olomoucké koalice se STAN dalších 13.

Hamáček: Výsledek voleb odpovídá postavení ČSSD na politické scéně

Volby

„Zatím se to těžko počítá, protože neznáme detaily, kolik mandátů získaly ostatní strany v rámci různých koalic, ale výsledky nás řadí na druhé až třetí místo na pásce. Jsme velmi vděční, tuto důvěru nezklameme,“ jásal Bartoš.

Samostatný pirátský senátorský klub se ovšem založit nepodaří. Do druhého kola postoupili pouze dva kandidáti z atuto stranu, Adéla Šípová na Kladensku z prvního místa a z druhého místa Daniel Kůs na Plzeňsku.

Jurečka: nebudeme krajům radit nejít s ANO

Krajské volby

„Úspěch je pro nás rozhodně Adéla Šípová. Postupuje z prvního místa na Kladensku, za což má můj dík, protože v kampani jsme spolu stáli na jednom náměstí. Je to dobrá politička a dobrý člověk,“ řekl Bartoš.

Se STAN do Sněmovny?

Připomněl, že do druhého kola postupují také další čtyři kandidáti, které Piráti podporují. Podle Bartoše už strana v některých krajích vyjednává o koalicích.

„Některá jednání proběhla ještě před volbami zejména se stranami středovými, liberálními. Velmi nadějně, a ještě nevím, jak to dopadne, to vypadá v kraji Vysočina, kde bude naše lídryně Hanka vyjednávat o pozici hejtmanky,“ avizoval Bartoš.

Senátor Linhart vyhrál už v prvním kole, končí Dienstbier

Volby do Senátu

Další želízka v ohni mají podle něj Piráti ještě ve Středočeském a Olomouckém kraji. Právě výsledek společné kandidátky s hnutím STAN si Bartoš pochvaloval.

„Výsledek v Olomouckém kraji je supr a jsem za něj moc rád. Není to jen o nějakém součtu, ale že si lidi sednou a vytvářejí kampaň spolu. Máme už společnou zkušenost z voleb komunálních,“ řekl s tím, že do půli října by rád představil celostátnímu stranickému fóru návrh na společnou kandidaturu se STAN pro příští rok ve sněmovních volbách.

Reklama

Výběr článků

Načítám