Hlavní obsah

Senátor Linhart vyhrál už v prvním kole, končí Dienstbier

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zbyněk Linhart, který na Děčínsku obhajoval křeslo senátora s podporou hnutí STAN a Starostů pro Liberecký kraj, uspěl už v 1. kole voleb do horní komory. Řada dalších senátorů naopak končí.

Foto: archiv

Zbyněk Linhart

Článek

Linhart, dlouholetý komunální politik z Krásné Lípy, působí v Senátu od roku 2014.

Podle neúplných výsledků získal přes 52 procent hlasů. Na druhém místě se zhruba 19procentní podporou Jiří Anděl nominovaný hnutím ANO. Na třetí pozici figuruje ředitel dětského domova z Rumburku Leoš Moravec nominovaný SPD se ziskem 11 procent hlasů.

Láska, nebo Žantovský. Zemana čeká těžká volba

Volby do Senátu

Křeslo naopak patrně neobhájí stávající senátor Miroslav Nenutil (ČSSD), který na Chebsku s 16 procenty figuruje až na třetí pozici.

Senátorkou na Lounsku již nebude Zdeňka Hamousová (za ANO), kterou horní komora vydala za řízení v opilosti k trestnímu stíhání. S podporou 9 procent skončí v poli poražených.

Senát opustí i Jiří Dienstbier  (ČSSD), jenž kandidoval v Kladně. Ani jemu devět procent k postupu do druhého kola stačit nebude.

Ve Sněmovně budou muset zůstat i komunističtí poslanci Miloslava Vostrá a Pavel Kováčik. Vostrá neuspěje v Kladně, Kováčik ve Znojmě.

Poslanec KSČM Kováčik leží s těžkým úrazem v nemocnici Na Bulovce

Volby

Tamtéž kandidoval za Trikolóru někdejší senátor a europoslanec Vladimír Železný. S necelými třemi procenty hlasů skončí poslední.

Zákonodárcem se nestane ani herec a člen Rady Českého rozhlasu Vítězslav Jandák. Dvanáct procent hlasů na Pelhřimovsku na postup do druhého kola nestačilo. Šanci na obhajobu tam má bývalý předseda horní komory a odborový předák Milan Štěch (ČSSD).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám