Hlavní obsah

Záchody s dvojitým splachováním jsou bezedná jáma na vodu, upozorňují vědci

Novinky, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miliardy litrů vody se každý týden zbytečně vyplýtvají i kvůli inovaci na úsporu vody, která je nainstalovaná na mnohých veřejných i domácích toaletách, tvrdí ve Velké Británii. Jak uvádí stanice BBC, odhaduje se, že každý den unikne konkrétně z britských toalet asi 400 milionů litrů vody, za což prý může především onen systém dvou splachování u záchodů.

Foto: Profimedia.cz

Dvoutlačítkové splachovače se používají pro mísy se zazděnou splachovací nádržkou i pro klasické kombi WC.

Článek

Jedna z britských vodárenských společností podle BBC říká, že toalety s dvojitým splachováním nyní vodou víc plýtvají, než šetří, a to kvůli kombinaci netěsnících mechanismů a údajně matoucích tlačítek.

Toalety s dvojitým splachováním umožňují možnost malého nebo velkého spláchnutí - obvykle 3-4 nebo šest litrů - logicky podle toho, jakou na nich vykonáme potřebu.

Japonské aerolinky testují téměř bezdotykové dveře na toaletu

Cestování

Britská nevládní organizace Waterwise, která se zaměřuje na šetření vodou, odhaduje, že zhruba z pěti až osmi procent toalet pravidelně odtéká voda mimo spláchnutí, přičemž většina z nich má právě dvojité splachování.

Podle Andrewa Tuckera, manažera z Thames Water, největší britské společnosti zabývající se vodohospodářstvím a kanalizací, se problém postupně zhoršuje - i kvůli rekonstrukcím koupelen.

„Objem ztráty vody se každým dnem zvětšuje, protože stále více lidí renovuje a dovybavuje své starší toalety, rovněž stavíme více domů, takže vlastně přidáváme další problémy,“ konstatoval.

Nebezpečný růst poptávky po vodě

BBC připomíná, že množství 400 milionů litrů vody uniklé denně jen v samotném Spojeném království by stačilo k zásobení vodou cca 2,8 milionu lidí. Rostoucí poptávka po vodě poškozuje přírodní prostředí a silně souvisí se znečišťováním a zároveň i s vysycháním řek.

Nedostatek pitné vody bude mít do 30 let 3,2 miliardy lidí, varuje OSN

Věda a školy

Většina toalet se dvěma splachovacími tlačítky používá systém uzavíracích ventilů. Britská Asociace výrobců koupelen (BMA) připouští, že systém těchto ventilů je náchylnější k úniku vody než tradiční sifon. Ventil, který se otevírá pro spláchnutí, sedí pod vodou na dně nádržky. Různé nečistoty se mohou ve ventilu poměrně snadno zachytit a způsobit netěsnění.

Sifon je vodní uzávěr, zpravidla zabudovaný v porcelánové záchodové míse, který zabraňuje úniku zápachu z kanalizace. Často je vidět ohnutá roura vzadu u mísy. Za normálního stavu mísa obsahuje malé množství vody, které stačí na vytvoření vzduchového uzávěru v sifonové rouře. Po spláchnutí se do mísy dostane takové množství vody, které způsobí dostatečný proud k zaplnění sifonu, což vede k vyprázdnění obsahu mísy. Proud se zastaví, když hladina kapaliny v míse klesne pod první oblouk sifonu - a to vede k obnovení základního stavu.

Naopak klasický sifon funguje tak, že splachovací rukojeť tlačí objem vody přes okraj dolů do trubice spojené s mísou. Jedinou cestou ven pro vodu je přes vodovodní potrubí, tudíž únik je velmi vzácný.

Jak zjistíme, zda máme „děravý záchod“?
Únik vody může být podle expertů velmi nenápadný, ale na zadní straně mísy může být patrné malé zvlhčení. Některé vodárenské společnosti doporučují, abychom zadní část mísy utřeli 30 minut po spláchnutí a umístili tam přes noc kousek toaletního papíru - pokud je ráno mokrý nebo potrhaný, došlo k úniku vody. Papír lze umístit i do záchodové mísy, případně do nádržky vložit potravinářské barvivo, abychom zjistili, zda se pak v míse objeví.

Vrátit sifon?

„Sifon nepropouští vodu, zatímco výstupní ventil - pokud se podíváme na údaje, které máme - by mohl už během týdne od instalace. Může to klidně samozřejmě trvat i dva roky, než bude voda prosakovat, ale nakonec se tak zřejmě stane,“ uvedl Jason Parker, generální ředitel firmy Thomas Dudley Ltd.

Světelné znečištění se zvyšuje až o šest procent ročně, upozorňuje astronom

Věda a školy

„Pokud to s plýtváním vodou myslíme vážně a chceme to zastavit, jediný způsob, jak toho dosáhnout, je vrátit sifon zpět - i u systému dvojitého splachování,“ dodal Parker.

Častá záměna tlačítek či automatické stisknutí obou

Vodou se ale na toaletě zbytečně plýtvá také tím, že si lidé pletou tlačítka pro splachování. Podle společnosti Thames Water nedávný průzkum u dvoutlačítkových splachovačů ukázal, že až polovina osob zvolila to špatné - nebo stiskla obě.

To se často může bezmyšlenkovitě stát zejména u dvou tlačítek u klasického kombi WC. U splachování pro mísy se zazděnou nádržkou zase lidé často raději ”spláchnou více”.

Anketa

Máte doma u své toalety tzv. dvojité splachování?
Ano
73,4 %
Ne
26,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8469 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám