Hlavní obsah

Japonské aerolinky testují téměř bezdotykové dveře na toaletu

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toalety zřejmě nebudou tím nejoblíbenějším místem v letadle. Japonské aerolinky All Nippon Airways (ANA) chtějí cestujícím, i vzhledem k pandemii, nabídnou schůdnější a hygieničtější řešení, proto testují bezdotykové dveře, které by – jak už název napovídá – při otevírání nevyžadovaly prakticky žádný dotyk, píše CNN.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dveře, které společnost ANA aktuálně testuje, nejsou zcela bezkontaktní, k jejich otevření ale cestující nebudou muset používat dlaně, nýbrž třeba lokty. Nedisponují totiž klasickou klikou, za kterou je třeba zatáhnout, stačí do páčky zatlačit. Také uvnitř se mohou cestující uzamknout, aniž by se dveří dotkli přímo dlaněmi. Stačí opět použít loket.

Mluvčí aerolinek ANA uvedl, že některá letadla společnosti už jsou vybavena toaletami, v nichž umyvadla disponují senzory a není tak třeba nic mačkat a ničeho se dotýkat. Víceméně bezkontaktní by proto podle dopravce mělo být i otevírání dveří, píše server BBC.

Prototyp si cestující mohou aktuálně vyzkoušet na tokijském letišti Haneda, kde aerolinky shromažďují zpětnou vazbu. Pokud se design dveří osvědčí, mohl by se následně dostat i do samotných letadel. O jejich schválení ale zřejmě bude muset ještě rozhodnout úřad civilního letectví.

Bezdotykové dveře navrhla japonská společnost JAMCO, která vyrábí komponenty pro letecký průmysl. Kromě sedadel se specializuje právě na toalety.

Odmítli si v letadle nasadit roušky, na letišti jim to spočítali

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám