Hlavní obsah

Z ISS se vrátila tříčlenná posádka. Rusové amerického kolegu vzali

Aktualizováno

V půl druhé odpoledne přistála v kazašské stepi loď Sojuz MS-19, kvůli silnému větru zůstala ležet na boku. Vedle ruských kosmonautů Antona Škaplerova a Pjotra Dubrova dopravila z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) zpět na Zemi i amerického astronauta Marka Vande Heie, který strávil na oběžné dráze pro Američany rekordních 355 dní. Všichni tři už jsou venku a zejména Vande Hei měl při vynášení z převrácené kapsle úsměv na rtu.

Záznam: Návrat astronautů z ISSVideo: NASA TV

 
Článek

„Ve středu v 9:21 SELČ se podle plánu od modulu Rassvet na ISS oddělila pilotovaná kosmická loď Sojuz MS-19 s Antonem Škaplerovem, Pjotrem Dubrovem a Markem Vande Heiem. Přistání proběhne ve 13:28 SELČ cca 147 km jihovýchodně od kazašského města Žezkazgan,“ popsal ráno na Twitteru specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a ČVUT v Praze.

Ranní odpojení lodi Sojuz od ISS.

Kabina se zmíněnou trojicí po 13. hodině vstoupila do zemské atmosféry a kolem čtvrt na dvě došlo k otevření padáku, který měl dopomoci k bezpečnému přistání.

K dosednutí na povrch došlo podle očekávání v určeném čase.

Pro Dubrova a Vande Heie tak skončil jejich pobyt v kosmickém prostoru trvající 355 dní, tři hodiny a 14 minut. Škaplerov byl na orbitálním komplexu od loňského října.

Rogozin „štěká, ale zatím moc nekouše“

Nedávno přitom ještě panovaly obavy, že Vande Hei možná bude muset na ISS zůstat mnohem déle, než bylo v plánu. Rozruch ve vztazích s americkým úřadem NASA způsobil několika výroky, např. i o „shození“ kosmické stanice, poněkud „bojovně naladěný“ generální ředitel ruské vesmírné agentury Dmitrij Rogozin, horlivý kritik protiruských sankcí kvůli vpádu Ruska na Ukrajinu.

ISS vám kvůli sankcím spadne na hlavu, pohrozil šéf Roskosmosu

Válka na Ukrajině

Rogozin v minulých týdnech neopomněl zmínit ani astronauta Vande Heie a jeho bezpečný návrat domů. Zástupci NASA ale později uvedli, že Rogozinovy výhružky byly plané. „Mohu s jistotou říci, že se Mark vrátí domů. Jsme neustále v kontaktu s ruskými kolegy,” potvrdil pro zpravodajský server BBC manažer NASA pro vesmírnou stanici Joel Montalbano.

Foto: NASA

Zleva Mark Vande Hei, Anton Škaplerov a Pjotr Dubrov

Prvním novým osazenstvem, které na ISS dorazilo od počátku války na Ukrajině, byli na přelomu 18. a 19. března ruští kosmonauti Oleg Artěmjev, Denis Matvejev a Sergej Korsakov. Když vystoupili z modulu a přidali se k posádce vesmírné stanice, měli na sobě žluté úbory s modrými prvky na hrudi i stehnech.

Ruští astronauti měli při příletu na ISS kombinézy v ukrajinských barvách

Válka na Ukrajině

Podle BBC se oděv v barvách ukrajinské vlajky jevil jako vyjádření odporu proti napadení Ukrajiny, sami kosmonauti to ovšem nepotvrdili. Václavík tehdy připomněl, že Artěmjev se v podobném žlutém úboru na ISS představil už v roce 2014. Barvy kombinézy podle něj odkazují na státní technickou univerzitu v Moskvě.

Artěmjev, Matvejev a Korsakov rozšířili velikost posádky ISS na deset lidí, po návratu Škaplerova, Dubrova a Vande Heie jich tam ale je od 30. března opět sedm. Vedle Artěmjeva, Matvejeva a Korsakova tak nyní posádku ISS tvoří ještě astronauti NASA Raja Chari, Tom Marshburn, Kayla Barronová a astronaut Evropské kosmické agentury (ESA), Němec Matthias Maurer.

„Kolegové nás zklamali.“ Roskosmos použije rakety pro evropské projekty k vynesení ruských družic

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám