Hlavní obsah

Ukrajinských uprchlíků bude v září ve školách rozhodně méně než 130 tisíc, sdělilo MŠMT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Do českých škol nastoupí v září méně než původně odhadovaných 130 tisíc válečných uprchlíků z Ukrajiny. Uvedlo to ve čtvrtek tiskové oddělení ministerstva školství. Přesný přehled o tom, kolik ukrajinských dětí ve školách bude, úřad zatím nemá. Školy podle něj potřebná data upřesní v týdnu před zahájením školního roku.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„V průběhu druhé poloviny srpna bude probíhat ze strany škol ještě potřebná aktualizace dat. Předpokládáme, že v průběhu přípravného týdne tak většina z nich učiní. Až následně, aby nedocházelo ke zkreslení, lze data prezentovat,“ konstatovalo ministerstvo.

Do adaptačních a jazykových kurzů se zapojilo přes 30 tisíc ukrajinských dětí

Věda a školy

„Již nyní lze nicméně říct, že rozhodně nebudou naplněny krizové scénáře z první poloviny tohoto roku, které předpovídaly příchod až 130 tisíc ukrajinských dětí,“ dodali zástupci resortu.

Rakušan: Nebudou omezení pro české žáky

Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ve středu řekl, že školy budou podle dat ze zápisů připraveny přijmout v září na začátku nového školního roku příchozí z Ukrajiny bez omezení pro české žáky. Počet hlásících se Ukrajinců rovněž neuvedl.

Některé školy hlásily kvůli začleňování uprchlíků už v uplynulém školním roce potíže s kapacitou.

Zvláštní zákon v takovém případě umožnil základním školám zažádat o navýšení kapacity bez stanoviska hygieniků či stavebního úřadu až na maximum 34 žáků ve třídě a školkám na 28 dětí.

Školy přijmou Ukrajince bez omezení českých žáků, tvrdí Rakušan

Domácí

Pokud by neměly místo v běžných třídách, mohou pro ukrajinské uprchlíky vytvářet i oddělené třídy.

Podle údajů MŠMT ke konci června přišlo do škol v Česku od začátku ruské invaze zhruba 39 tisíc dětí z Ukrajiny.

Zápisy Ukrajinců na školní rok 2022/2023 se v základních a mateřských školách konaly od 1. června do 15. července.

České děti se zapisovaly ke školní docházce v dubnu a do školek v květnu. Loni v září nastoupilo podle ministerstva do prvních tříd základních škol zhruba 108 tisíc dětí a do školek kolem 116 tisíc.

Váleční uprchlíci z Ukrajiny začali do Česka přicházet po začátku ruského útoku na Ukrajinu 24. února. Od počátku invaze jich podle ministerstva vnitra získalo víza zhruba 413 tisíc.

Přibyly tisíce učitelů, přesto dál chybí

Domácí

Přesný počet utečenců před válkou, kteří pobývají v ČR, není znám. Část z nich odjíždí do jiných zemí nebo se vrací na Ukrajinu.

V červnu úřady odhadovaly, že v Česku zůstává asi 280 tisíc až 300 tisíc běženců. Děti a mládež ve věku do 18 let tvořily podle ministerstva vnitra k 22. červnu asi třetinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám