Hlavní obsah

Školy přijmou Ukrajince bez omezení českých žáků, tvrdí Rakušan

Praha

Školy přijmout na začátku nového školního roku příchozí z Ukrajiny, a to bez omezení pro české žáky. Po jednání vlády to ve středu řekl vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) s odkazem na data ze zápisů. Počet hlásících se Ukrajinců neuvedl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vít Rakušan před jednáním vlády

Článek

Rakušan doplnil, že práci v ČR si dosud našlo 105 tisíc utečenců. Běženci před válkou na Ukrajině podle něj nezatěžují zdravotní systém.

Váleční uprchlíci z Ukrajiny začali do Česka přicházet po začátku ruské invaze na Ukrajinu 24. února. Od počátku invaze jich podle ministerstva vnitra získalo víza 412 959.

Poprvé od začátku ruské invaze neudělilo Česko běžencům žádné vízum

Válka na Ukrajině

Přesný počet utečenců před válkou, kteří pobývají v České republice, není znám. Část z nich odjíždí do jiných zemí nebo se vrací na Ukrajinu.

V červnu úřady odhadovaly, že v Česku zůstává asi 280 tisíc až 300 tisíc běženců. Děti a mládež ve věku do 18 let tvořily podle ministerstva vnitra k 22. červnu asi třetinu.

Pětina ukrajinských středoškoláků v Česku se v červnu neúčastnila výuky, tvrdí průzkum

Věda a školy

Podle údajů ministerstva školství ke konci června přišlo do škol v Česku od začátku ruské invaze zhruba 39 tisíc dětí z Ukrajiny. Přesné počty Ukrajinců zapsaných do škol pro příští školní rok bude úřad znát přesněji během druhé poloviny srpna.

Reklama

Výběr článků

Načítám