Hlavní obsah

Sociolog: V pražských základkách mohou od září chybět místa až pro 3000 dětí

– Praha

V základních školách v Praze mohou v září při začlenění současného počtu válečných uprchlíků z Ukrajiny chybět místa pro až tři tisíce dětí. Na čtvrteční konferenci Úspěch pro každého žáka, kterou v Praze pořádala Stálá konference asociací ve vzdělávání (SKAV), to řekl sociolog Daniel Prokop.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Z dat, které zpracovala Prokopova agentura PAQ Research ve spolupráci s ministerstvem školství, podle něj plyne, že v některých regionech budou po příchodu ukrajinských utečenců kapacity škol a školek na začátku školního roku přehlcené.

Kapacity základních škol v ČR jsou v průměru dostatečné. Problém ale je, že jejich rozložení je regionálně nerovné a zároveň není rovnoměrné ani rozmístění uprchlíků z Ukrajiny
Daniel Prokop, PAQ Research

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) už dříve uvedl, že v Česku je asi 125 tisíc ukrajinských uprchlíků ve věku od tří do 18 let. Podle výsledků průzkumu ministerstva k 7. dubnu chodilo do mateřských škol 3310 ukrajinských dětí a 23 204 do škol základních. Školky měly ještě kolem 12 900 volných míst a základní školy přibližně 150 500.

Do škol a školek nastoupilo přes 26 tisíc dětí z Ukrajiny

Domácí

V případě potřeby by podle zjištění ministerstva mohlo od září ve školkách vzniknout dalších asi 9530 nových míst a v základních školách 35 257.

Ve většině ČR volná místa, ale Praha přehlcená?

Podle Prokopa jsou kapacity základních škol v ČR v průměru docela dostatečné. Problém je ale v tom, že jejich rozložení je ve skutečnosti regionálně nerovné a zároveň není v Česku rovnoměrné ani rozmístění uprchlíků z Ukrajiny.

Okolní obce mají smůlu. Beroun dá v ZŠ přednost uprchlíkům

Domácí

Považuje proto za pravděpodobné, že ve většině země budou sice ve školách volná místa, ale třeba Praha bude přehlcená. Jako výjimku v hlavním městě uvedl Prahu 4, kde zřejmě místa pro děti budou.

„Ale ostatní (městské části) Prahy mají minus, pravděpodobně budou mít nedostatečnou kapacitu v řádu dvou až tří tisíců míst,“ soudí.

Ministerstvo školství připravuje integraci ukrajinských žáků

Věda a školy

Podle něj se tak asi bude muset v Praze navyšovat kapacita škol a organizovat rozvážení dětí autobusy do vzdálenějších míst. Doporučoval by zvážit i snahu o to, aby se část uprchlíků bez práce přestěhovala do jiných lokalit. „Já myslím, že by to bylo asi v nějakých nižších tisícovkách uprchlíků smysluplné,“ uvedl.

Problém s kapacitou se podle něj v Česku bude týkat zejména druhého stupně základních škol, kam už nyní chodí hodně žáků. „Tam nebude místo ani v těch obcích okolo Prahy,“ poznamenal. Na mapě ukázal třeba Černošice, Říčany, Kolín nebo Český Brod.

Organizace pochybují o smyslu rozdělení učiva na „jádrové“ a „rozšiřující“

Věda a školy

Potíže očekává také se zajištěním mateřských škol, jejichž kapacity označil za dlouhodobě podceněné. Týká se to podle něj asi třetiny republiky, opět rovněž Prahy a jejího okolí. Víc než 50 míst ale může chybět také třeba ve školkách v Brně, Plzni, Karlových Varech, Liberci či Pardubicích, vyplývá ze zjištění agentury PAQ Research.

Studie: Při nástupu všech dětí uprchlíků by v pražských školkách chybělo 2300 míst

Věda a školy

K řešení situace doporučil Prokop státu častěji monitorovat kapacity vzdělávací soustavy a počty žáků v nich. Kromě toho by se podle něj měla věnovat větší pozornost i zajištění dostatečného množství pracovníků škol a zjišťování výsledků vzdělávání. Varoval před tím, aby se s integrací ukrajinských uprchlíků do škol neprohlubovaly nerovnosti a aby nevznikaly segregované školy.

Reklama

Výběr článků

Načítám