Hlavní obsah

Ministerstvo školství připravuje integraci ukrajinských žáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo školství (MŠMT) v současnosti připravuje opatření, která by od září měla podpořit integraci válečných uprchlíků z Ukrajiny do českých škol. K opatřením chystá i financování, jak ve středu uvedlo tiskové oddělení úřadu. Kdy další postup pro začleňování utečenců představí, resort neupřesnil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Petr Gazdík

Článek

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) již dříve řekl, že o způsobu a financování integrace od září se rozhodne nejdříve v květnu – podle toho, jaká bude situace.

Do konce srpna už schválila vláda na integraci běženců z Ruskem napadené Ukrajiny zvýšení rozpočtu ministerstva školství o 5,2 miliardy korun. Podle vládního dokumentu o prioritách pro řešení uprchlické krize počítá kabinet s nutností integrace asi 125 tisíc dětí, jejichž začlenění do škol vyčíslil na 12,3 miliardy korun.

Vláda schválila na začlenění ukrajinských školáků 5,2 miliardy korun

Věda a školy

„Financování, stejně jako další opatření vztahující se k novému školnímu roku, MŠMT v současnosti zpracovává,“ sdělila mluvčí ministerstva Aneta Lednová.

Rozdíly v kapacitách

Podle výsledků průzkumu ministerstva k 7. dubnu chodilo do mateřských škol 3310 ukrajinských dětí a 23 204 do škol základních. Školky měly ještě kolem 12 900 volných míst a základní školy přibližně 150 500.

Situace v jednotlivých regionech se ale dost lišila. Nejvíc volných kapacit měl k dispozici Moravskoslezský kraj, naopak nejméně Karlovarský a Liberecký kraj či Praha.

Do škol a školek nastoupilo přes 26 tisíc dětí z Ukrajiny

Domácí

Studie: Při nástupu všech dětí uprchlíků by v pražských školkách chybělo 2300 míst

Věda a školy

Ministerstvo začátkem dubna zároveň informovalo, že školy budou data v systému postupně aktualizovat. Jak se od té doby údaje změnily, ovšem nyní úřad neupřesnil.

„V tomto ohledu se uskutečňuje kontinuální monitoring, informace slouží v tuto chvíli především pro ÚKŠ (Ústřední krizový štáb) a kraje,“ vysvětlila Lednová. „Přesuny uprchlíků neorganizuje ministerstvo školství,“ reagovala na dotaz ČTK, zda a jak už se kvůli kapacitě škol přesouvají uprchlíci mezi regiony.

Kurzy češtiny a adaptační skupiny

Gazdík dříve zmínil, že vládou schválených 5,2 miliardy korun se do srpna rozdělí na zařazení Ukrajinců do běžných tříd, fungování tzv. adaptačních skupin a kurzy češtiny.

MŠMT vypsalo na adaptaci Ukrajinců a kurzy češtiny dotace ve výši 1,4 miliardy

Věda a školy

Podle jeho mluvčí ministerstvo umožnilo „výrazný nárůst“ počtu mateřských a základních škol, které poskytují výuku cizincům. Systém podle ní platí kraje z rezervy a ministerstvo kompenzuje.

Na kurzy češtiny pro Ukrajince ve věku 14 až 18 let vypsal zatím úřad dotace ve výši 150 milionů korun a na adaptační skupiny pro děti od tří do 15 let dotace 1,25 miliardy korun. V případě potřeby může úřad podle ministra peníze ještě navýšit. Žadatelé se o ně mohou hlásit do 31. května.

Na táborech budou pilovat češtinu

Věda a školy

Peníze na kurzy češtiny pro ukrajinské uprchlíky mohou získat veřejné vysoké školy a školská zařízení zapsaná v rejstříku, kraje a obce či městské části Prahy. Podporu na provoz adaptačních skupin mohou obdržet navíc i příspěvkové a nestátní neziskové organizace.

U přijímaček na SŠ se uchazeči v češtině zhoršili, v matematice zlepšili, oznámil Cermat

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám