Hlavní obsah

Školy v roce 2020? Výuka na dálku i změny u maturit

– Praha
Novinky, ČTK, Filip Šára

Školství v končícím roce nevídaně ovlivnila pandemie koronaviru, kvůli které měly děti několik měsíců výuku na dálku. Od ledna navíc začal fungovat nový způsob financování škol a učitelé dostali přidáno. Ministerstvo školství prosadilo zrušení plánovaného zavedení povinné státní maturity ze tří předmětů a přesunutí slohů a ústní části maturit do škol.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Ilustrační foto

Článek

Školský resort připravil i další návrhy úprav v legislativě, o některých z nich se ale zatím nerozhodlo.

Tisíce žáků se vůbec nezapojily

Školy se kvůli šíření nového viru zavřely 11. března a do konce června se už úplně neotevřely. Vláda nechala otevřené jen školky, ale 95 procent se jich pak zavřelo rozhodnutím zřizovatelů. Děti se učily z domova, ale výuka na dálku nebyla povinná.

Podle průzkumu České školní inspekce se tak asi 10 000 dětí do výuky vůbec nezapojilo. Přibližně pětina z milionu žáků základních škol pak při výuce neměla možnost online připojení.

Zavřené školy znepokojují odborníky. Obavy z prohlubování rozdílů mezi žáky sílí

Věda a školy

MŠMT přes léto upravilo legislativu tak, aby v případě potřeby platila povinnost distančního vzdělávání.

Kvůli zhoršení epidemie po zahájení školní roku přešly na výuku na dálku jako první vysoké školy, a to na konci září. Další školy je následovaly v první polovině října a jako poslední školy speciální 2. listopadu. V provozu zůstaly jen školky. Do lavic se žáci začali v omezené míře vracet od 18. listopadu, běžný provoz škol se ale do Vánoc neobnovil. Ve školách začaly být povinné roušky a zakázaný byl zpěv a tělocvik.

Zrušení povinné maturity z matematiky

Kvůli pandemii muselo ministerstvo udělat už na jaře mimořádné změny v organizaci maturit a přijímacích zkoušek na střední i vysoké školy. Termíny zkoušek se posunuly z dubna a května na červen. Z maturit se výjimečně vypustily slohy a jednotná přijímací zkouška na SŠ se konala v jednom termínu místo běžných dvou.

Přehledně: Jak proběhnou přijímačky a maturity

Věda a školy

Netradičně bez přítomnosti dětí se uskutečnily zápisy do základních a mateřských škol. Rodiče mohli podávat přihlášky třeba poštou. Ministerstvo také rozhodlo, že vysvědčení z konce školního roku 2019/2020 se v budoucnu nebude započítávat do přijímacích zkoušek na střední.

ÚS tak dlouho zkoumal maturitu z matematiky, až norma přestala platit

Domácí

Velká debata se vedla také o návrhu ministra školství Roberta Plagy (za ANO) zrušit povinnou maturitu ze tří předmětů, tedy češtiny, cizího jazyka a matematiky, která měla fungovat od příštího roku. Ministr návrh prosadil, takže mezi cizím jazykem a matematikou si maturanti budou moci dál vybírat.

Maturitní testy budou bez známek. Hodnocení ukážou procenta

Domácí

Písemná a ústní (tzv. profilová) část státních maturit se zároveň vrátí do škol. Na úrovni státu zůstanou jen didaktické testy, které se nově nebudou známkovat, ale budou se hodnotit procenty a slovy „uspěl”, či „neuspěl”.

Samotná profilová část maturity se skládá z písemné (slohové) práce a ústní zkoušky z českého jazyka a literatury, a pokud si žák ve společné části zvolil cizí jazyk, tak to samé i z tohoto jazyka. Dále z 2–3 povinných profilových zkoušek.

Platy a nepedagogové

Rozpočet na platy učitelů vzrostl od ledna o deset procent, tarify se zvedly o osm procent a zbytek šel na odměny. Průměrný hrubý plat učitelů činil v prvním pololetí letošního roku podle ministerstva 40 047 korun měsíčně. Průměrná mzda v Česku letos ve třetím čtvrtletí byla 35 402 Kč. Kromě platů se od ledna změnil i celý systém financování škol. Nově se v něm zohledňuje i počet odučených hodin, nejen žáků.

Plaga slibuje: Učitelům do roka průměrně 45 tisíc

Domácí

Znovu se mají platy pedagogů navýšit od ledna 2021, a to o devět procent. Plaga navíc slíbil, že platy učitelů by se měly do roka zvýšit v průměru na 45 tisíc korun.

ČSSD kritizuje Plagovu novelu o učitelích. Nepedagogové by opět mohli učit i na ZŠ

Věda a školy

Vláda již dříve schválila rovněž novelu, která by měla řešit nedostatek učitelů zpřístupněním profese lidem bez učitelského vzdělání. Úprava předpokládá zajištění podpory začínajících učitelů jejich zkušenějšími kolegy. Odborníci na ni mají rozporuplné názory. Školský výbor novelu na jaře podpořil, Sněmovna o ní zatím nerozhodla.

Po Novém roce se vrátí do škol jen žáci 1. a 2. tříd základních škol

Domácí

A jak to bude po Novém roce? Do škol budou od 4. ledna chodit jen žáci 1. a 2. tříd ZŠ, otevřeny zůstanou též mateřské a speciální školy. Zbytek výuky bude distanční.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám