Hlavní obsah

ÚS tak dlouho zkoumal maturitu z matematiky, až norma přestala platit

Právo, pko

Tři roky měl Ústavní soud (ÚS) na stole poslanecký návrh na zrušení části školského zákona o povinné maturitě z matematiky, až se norma změnila, a další zkoumání ústavnosti tak ztratilo smysl. Studenti si totiž nyní mohou při zkoušce dospělosti vybírat mezi matematikou a cizím jazykem.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Studenti obchodní akademie na pražských Vinohradech při maturitě

Článek

Návrh dvaačtyřiceti poslanců a skupiny senátorů byl na ÚS od roku 2017. Zákonodárcům se nelíbilo zavedení povinné maturitní zkoušky z matematiky ani možnost vlády určovat podobu maturity v konkrétních studijních oborech.

Maturitní testy budou bez známek. Hodnocení ukážou procenta

Domácí

Sporná část školského zákona v době podání návrhu říkala, že vláda svým nařízením stanoví obory vzdělání, v nichž je matematika zkušebním předmětem společné části maturitní zkoušky. Podle tehdejšího znění vládního nařízení měly výjimku jen zdravotnické, sociální a umělecké obory. Na gymnáziích a lyceích měla být povinná zkouška zavedena od jara 2021, v dalších oborech o rok později.

Letos v červnu ale prezident Miloš Zeman podepsal novelu zákona, díky které mohou maturanti tak jako dosud dát přednost zkoušce z cizího jazyka. Podle ministerstva školství bude totiž potřeba před povinnou maturitou z matematiky změnit výuku předmětu.

Maturitního diplomu se dočkala po 75 letech

Koktejl

„Zákonodárce tím odstranil důvod, jenž vedl navrhovatele k podání ústavní stížnosti. ÚS proto nezbylo než řízení v posuzované věci zastavit,“ rozhodlo plénum soudu v čele s předsedou Pavlem Rychetským.

Reklama

Výběr článků

Načítám