Hlavní obsah

V povinném předškolním vzdělávání loni ubylo dětí, zjistila inspekce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V Česku se nedaří zvyšovat podíl dětí, které chodí do školky. Vyplývá to z výroční zprávy České školní inspekce (ČŠI) za školní rok 2019/2020. Podíl pětiletých dětí, které se mají účastnit povinného roku předškolního vzdělávání, podle inspekce v minulém školním roce klesl z 95,8 procenta na 93 procent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zároveň se zvýšil počet zamítnutých žádostí o přijetí k předškolnímu vzdělávání. Týká se to hlavně dětí mladších tří let, i když zájem o jejich docházku do školky podle ČŠI spíše stoupá.

Neznamená to, že musí do školky docházet

Od září 2017 platí pro pětileté děti povinné předškolní vzdělávání. Jeho zavedení ministerstvo zdůvodnilo mimo jiné tím, že by se tak měla zlepšit připravenost na školu i u dětí ze sociálně slabých rodin a mělo by se snížit vysoké množství odkladů školní docházky.

Dítě ale nemusí docházet do školky, rodiče mají možnost ho na nástup do školy připravovat doma, případně ho posílat do dětské skupiny. Pokud se pro to rozhodnou, musí své dítě na podzim přivést do školky k „přezkoušení”.

Navzdory povinnému předškolnímu vzdělávání se podle školní inspekce podíl pětiletých ve školkách od roku 2017 příliš nezměnil. V minulém školním roce klesl na 93 procent z předešlých 95,8 procenta.

Není místo, slyší ve školce tři z deseti dětí mladších tří let

Věda a školy

Zhruba 1,7 procenta, tedy asi 2170 pětiletých dětí registrovaných ve školkách, se vzdělávalo individuálně, tedy třeba doma. Některé děti, které školky neevidovaly, pobývaly s rodiči v zahraničí a kolem 0,9 procenta všech pětiletých, tedy asi 960 dětí, chodilo do přípravných tříd základních škol.

Příčiny klesajícího podílu v povinném předškolním vzdělávání nejsou podle inspektorů jasné. Stát by je měl zjistit a udělat taková opatření, aby se situace zlepšila, protože předškolní vzdělávání vytváří podstatný základ pro celoživotní rozvoj člověka, uvedla ČŠI.

Chůvy u dvouletých dětí ve školkách nebudou povinné, podepsal Plaga

Věda a školy

Podle inspekce je důležitá spolupráce školek se zřizovateli, kterými bývají obce, i snaha o propojení se sociálními službami a dalšími resorty.

Inspekce nicméně konstatuje, že se podíly dětí, které navštěvují školku, v porovnání se zeměmi Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) od roku 2005 moc nemění. V roce 2018 navštěvovalo v zemích OECD školku kolem 88 procent tříletých až pětiletých. ČR byla mírně za tímto průměrem.

Odklad školní docházky

Loni bylo ve školkách v Česku asi 365 tisíc dětí. Z toho bylo pětiletých až šestiletých kolem 28,6 procenta, čtyřletých až pětiletých 27,8 procenta, tříletých až čtyřletých 25,9 procenta a starších šesti let 5,8 procenta. Dětí mladších tří let, které ve školkách nemají garantované místo, podle inspekce ubylo loni z 12,5 procenta na 11,8 procenta, ačkoli zájem o jejich přijetí do školek spíše stoupá.

V ČR má téměř čtvrtina prvňáků odklad školní docházky, zjistili statistici

Věda a školy

Do základní školy nastupuje zhruba pětina dětí v Česku po ročním odkladu docházky. Důvodem je podle odborníků hlavně to, že školy neumí dobře pracovat s různě vyspělými dětmi. Správně by se podle odborníků neměly odklady týkat víc než pěti procent dětí.

Reklama

Související články

Školky odmítají každé třetí dítě

Za posledních deset let se zvýšil počet mateřských školek o desetinu a množství tříd o čtvrtinu. V tuto chvíli chodí do mateřinek 364 tisíc dětí. Na každé...

Školky se potýkají s generací roztěkaných

Předškolní vzdělávání dětí se komplikuje. Civilizační proměny i obrat v přístupu k výchově rodičů se podepisují na nižší soustředěnosti dětí v mateřinkách....

Výběr článků

Načítám