Hlavní obsah

Ředitel zajistil očkování celému gymnáziu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Školy zatím nevědí, jaká hygienická opatření se budou muset v novém školním roce dodržovat, navíc nelze odhadovat epidemickou situaci na podzim. Milan Dundr, ředitel víceletého gymnázia ve Středočeském kraji, to nevydržel a zajistil pro své studenty hromadné očkování bez registrace.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Nabírání vakcíny od Pfizeru/BioNTechu. Ilustrační foto

Článek

„Rádi bychom měli co nejvyšší proočkovanost studentů, abychom mohli v klidu prezenčně učit,“ řekl Právu šéf Gymnázia Václava Beneše Třebízského ve Slaném Milan Dundr.

„Doufáme, že se vyhneme hygienickým opatřením v případě výskytu nákazy. A třeba nám to pomůže i při plošných opatřeních, sníží ohrožení na zdraví apod.,“ vysvětlil.

Vláda schválila proplácení PCR testů ve školách

Domácí

Ve spolupráci s Městkou nemocnicí Slaný chystá v očkovacím centru Grand hromadné očkování zájemců z řad studenstva předběžně na 10. září. Rodiče ani studenti se nemusí zabývat registrací, odpadá i čekání na termín. Jen se přihlásí na školní e-mailovou adresu.

Zájemci se navíc mohou před očkováním zúčastnit debaty s lékařem ze slánského interního oddělení, který zodpoví otázky týkající se vakcín či na téma „Co jsem zažil na slánské JIP v období největšího vytížení nemocnice“.

Respirátory pro netestované a návrat zpěvu. Vojtěch nastínil, jak se od září bude učit

Domácí

Očkovat se bude dvoudávkovou vakcínou od Pfizeru. Druhý termín není pevně stanoven, ale zřejmě se bude muset uskutečnit už v prostorách školy, protože očkovací místo ve Slaném podle Dundra končí 17. září.

Taková situace bude hrozit se stále rostoucí proočkovaností populace všude. Navíc očkování pro mládež ve věku od 12 do 15 let je složitější. Děti se mohou očkovat jen v místech s dostupnou pediatrickou péčí. K tomu za přítomnosti zákonného zástupce, takže děti, které jsou na prázdninách u babičky, se k vakcíně jen tak nedostanou.

Spíše příznivé reakce rodičů

Dundrova iniciativa sklízí spíše příznivé reakce. „Od soboty se mi osobně ozvalo asi šest rodičů. Pět ohlasů bylo kladných, jeden byl záporný,“ uvedl ve čtvrtek Dundr.

Šéf Asociace ředitelů ZŠ Luboš Zajíc Dundrův manévr ocenil. „Pokud se rodiče dohodnou se školou, tak je to pro ně organizačně jednodušší,“ řekl. O podobných projektech škol zatím neslyšel. Školy mají očkování za citlivou věc a nechávají ho na rodičích a studentech.

Vakcinologové mají jasno: Očkování dětí má smysl

Domácí

Ani na ministerstvu školství nevědí, že by se některý ředitel takové iniciativy chopil. Ale spoléhají, že podnět vzejde od ministerstva zdravotnictví.

„Ministr školství Robert Plaga (za ANO) už jednou řekl, že od ministerstva zdravotnictví očekává také pozitivní motivační kampaň na očkování dětí ve věku 12+,“ uvedla pro Právo mluvčí resortu Aneta Lednová.

Jak v novém školním roce

Vzhledem k tomu, že všem, kdo mají nárok na vakcínu, se přestanou od září proplácet testy, bude v září po očkování zřejmě vysoká poptávka. Pojišťovny budou proplácet už jen testy lidem, kteří nemohou k očkování ze zdravotních důvodů, anebo se nestihli plně naočkovat a mají jen jednu dávku.

Ve školách se sice bude ve třech termínech plošně testovat zdarma, a to 1. či 2. září a pak 6. a 9. září, nicméně není jisté, zda negativní test ve škole bude mít platnost i pro mimoškolní aktivity. Uznávají se pouze certifikáty o ukončeném očkování, o prodělané nemoci v posledních 180 dnech a potvrzení o testu z oficiálního testovacího místa.

Na doučovací kempy odešlo 257,5 milionu, zbývá vyplatit 450 tisíc, informovalo ministerstvo

Věda a školy

Ministerstvo zdravotnictví plánuje, že děti, které se nepodrobí plošnému testování a budou bez certifikátů, budou muset mít při výuce na rozdíl od ostatních roušku či respirátor.

Co bude dál, není jisté. Resort zdravotnictví počítá s tím, že pokud plošné testování ukáže v některém okrese pozitivitu 25 případů na sto tisíc testovaných, zavedou se tam přísnější hygienická opatření a bude se pokračovat v testování.

Ale zda budou mít například děti bez oficiálních certifikátů přístup do školních kroužků, či jestli se budou nosit roušky plošně mimo výuku, se má teprve vyjasnit.

Očkování proti covidu už mají čtyři miliardy lidí po celém světě

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám