Hlavní obsah

Vakcinologové mají jasno: Očkování dětí má smysl

Česká vakcinologická společnost považuje očkování dětí proti covidu-19 za přínosné ve srovnání s možnými riziky nežádoucích účinků. Jak společnost v pondělí uvedla ve svém stanovisku, v ČR v souvislosti s covidem zemřelo šest dětí, 1000 jich bylo hospitalizováno a 20 z nich bylo v situaci, kdy jejich zdravotní stav vyžadoval napojení na umělou plicní ventilaci. Pro děti nad 12 let je v ČR dostupná vakcína Pfizer/BioNTech.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Do 3. července se onemocnění covid-19 v Česku prokázalo u 180 000 dětí mladších 15 let.

„I když je nemoc covid-19 v dětském věku méně závažná než u dospělých, děti a adolescenti tvoří významnou část nemocných, někteří mohou být hospitalizováni a vyžadují i intenzivní péči. A dochází i k dětským úmrtím. Covid-19 způsobuje u dětí závažné multisystémové zánětlivé onemocnění i dlouhodobé potíže označované jako long covid,” uvedla vakcinologická společnost, jejíž stanovisko poskytl její předseda Roman Chlíbek.

Od loňského října do letošního června zdravotníci v ČR u dětí zaznamenali 201 případů mutlisystémového zánětlivého onemocnění, označovaného též PIMS-TS, které souvisí s proděláním covidu. Neevidují žádné úmrtí na tyto komplikace. Epidemie má pro děti i nepřímé důsledky související s omezením volnočasových aktivit a distanční výukou.

Přínosy vs. rizika

Vakcinace všech dětí ve věku 12 až 17 let, pro které už je očkování proti covidu-19 dostupné, by podle vakcinologů zabránila asi 3000 případům nemoci covid, 90 hospitalizacím, 25 případům hospitalizací na jednotkách intenzivní péče a jednomu až dvěma úmrtím dětí.

Epidemie koronaviru může nepřímo způsobit smrt až 1,2 milionu dětí

Svět

Podle četnosti výskytu nežádoucích účinků by se v souvislosti s očkováním všech dětí v Česku mohlo naopak objevit asi 16 případů zánětu srdečního svalu či membrány kolem srdce. Zaznamenané případy těchto zánětů ve světě byly podle vakcinologů vzácné a vesměs mírné. Prospěch z očkování tak převyšuje rizika těchto nežádoucích účinků.

Reklama

Související témata:

Související články

V Česku zemřelo první dítě s koronavirem

V Česku zemřelo první dítě, u nějž byla prokázána nákaza koronavirem. Plyne to ze statistik ministerstva zdravotnictví. Podle CNN Prima News šlo o miminko...

Výběr článků

Načítám