Hlavní obsah

Počet žádostí škol o přerušení výuky stoupl na 56, hlásí MŠMT

Praha

Počet škol, které kvůli epidemii covidu-19 požádaly ministerstvo školství o přerušení výuky, stoupl od minulého úterý do pondělí 31. ledna z osmi na 56. Sdělila to mluvčí MŠMT Aneta Lednová. Školy mohou požádat ministerstvo, aby jim povolilo tzv. změnu organizace školního roku, když kvůli vysokému počtu pracovníků v karanténě nemohou zajistit prezenční výuku. V Česku je asi 4200 základních a 1300 středních škol.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Školy v současnosti čekají na schválení zákona, podle kterého by ředitelé mohli kvůli chybějícím pedagogům v souvislosti s epidemií vyhlásit až deset dní buďto mimořádného ředitelského volna, nebo výuky na dálku.

Sněmovna s předlohou souhlasila minulé úterý, Senát o ní má hlasovat ve čtvrtek 3. února.

O přerušení výuky požádalo od začátku roku sotva 20 škol. Většina čeká na nový zákon

Věda a školy

„Od začátku roku vyřídilo ministerstvo školství 56 žádostí (o změnu organizace školního roku),“ uvedla Lednová.

Za šest dní od 26. ledna podle ní úřad vyhověl 44 školám. Předtím se na ministerstvo obrátilo za devět dnů od 17. do 25. ledna sedm škol a za prvních 17 dnů od začátku roku jedna škola.

Ředitelé: Raději online výuka

Zástupci škol v minulých dnech upozorňovali, že kvůli rekordním počtům nakažených mají někde potíže se zajištěním vzdělávání. Podle předsedy Unie školských asociací CZESHA Jiřího Zajíčka by proto školy uvítaly, kdyby Senát hlasoval o zákonu umožňujícím mimořádném ředitelské volno či výuku na dálku dříve než až ve čtvrtek.

K řešení nedostatku personálu mohou školy v současnosti využít buď pěti dnů ředitelského volna, nebo, pokud je už vyčerpaly, požádat MŠMT o změnu organizace školního roku. V obou případech výuka odpadá, u ředitelského volna rodiče nemají nárok na ošetřovné. Pokud ministerstvo vyhoví žádosti o změnu organizace, pak ano. Zákon o mimořádném ředitelském volnu či výuce na dálku s nárokem na ošetřovné počítá.

Žáci dostávají pololetní vysvědčení. Kvůli covidu se ale někteří dočkají až později

Věda a školy

Ředitelé podle Zajíčka většinou nechtějí vyhlašovat volno nebo žádat o změnu organizace školního roku, protože to by znamenalo přerušení výuky. Vzhledem k obtížnosti zajištění prezenčního vzdělávání a bezpečného prostředí ve školách by podle něj někde už nyní pomohlo, kdyby mohli rozhodnout o převedení výuky do online prostředí.

Zajíček epidemickou situaci v některých školách označil minulý týden za zoufalou. Hygienici už podle něj ani nestíhají reagovat na výskyt nákazy včas. Ředitelé nemají pravomoci k nařizování karantény, takže žáci pak po rizikovém kontaktu chodí do školy, dokud nedostanou zprávu z KHS. Ta podle něj přijde někdy třeba po dvou dnech, jindy vůbec.

O tom, že by ředitelé měli dostat kompetenci vyhlásit online výuku, už dříve hovořil např. předseda spolku Pedagogická komora Radek Sárközi.

Deprese i sebepoškozování. Covid žene školáky do poraden

Koronavirus

Podle informací na webu povoluje ministerstvo uzavřít školu v případech, kdy není objektivně možné pokračovat v prezenční výuce. „Takovým případem je situace, kdy chybí kritický počet pracovníků nezbytných k zajištění výuky,“ vysvětlil úřad.

Zpravidla jde podle něj o absenci víc než 30 procent pedagogických pracovníků školy. Potom je podle resortu možné povolit přerušení výuky po dobu pěti pracovních dnů. Možnost vyhlásit volné dny ředitelem školy nebo stanovit odlišnosti v organizaci školního roku se nevztahuje na mateřské a jazykové školy.

Podoba testování ve školách se zatím měnit nemá

Od pondělí 31. ledna platí, že se lidé po pozitivním PCR testu na covid nebudou muset 30 dní testovat v zaměstnání či škole nebo jít do karantény po rizikovém kontaktu s nakaženým.

Začínají platit pozměněná pravidla pro testování a karanténu

Koronavirus

Vláda minulý týden upravila mimořádná opatření pro testování poté, co se objevovaly případy, kdy po skončení pětidenní izolace vycházel lidem znovu pozitivně antigenní samotest. Dosud tak museli znovu do pětidenní karantény. Změna platí od pondělí, ale dotkne se i lidí, kteří měli pozitivní test před tímto datem.

Pro karanténu žáků po antigenních testech platí jiná pravidla než ve firmách

Věda a školy

Podle toho, jak se bude epidemická situace vyvíjet, počítá ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) s tím, že by se mohlo testování ve školách a firmách omezovat či ukončit v polovině února. Ve školách se testuje jednou týdně v pondělí, ve firmách dvakrát týdně.

Podoba testování ve školách se každopádně v příštích dvou týdnech měnit nebude. Ministerstvo školství vyjednává se zdravotnictvím o nastavení testů po polovině února či o režimu po skončení testování.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) předal 31. ledna pololetní vysvědčení žákům základní a střední školy pro sluchově postižené v Holečkově ulici v Praze 5.

V pražské škole pro sluchově postižené, kde v pondělí rozdával vysvědčení, to oznámil ministr školství Petr Gazdík (STAN).

Reklama

Související články

Omikron už zasáhl školy plnou silou

Nakažení učitelé, celé třídy v karanténě. Školy v Česku zasáhl omikron plnou silou. Někde ve třídách zůstala jen polovina žáků, někde vyhlašují ředitelské...

Výběr článků

Načítám