Hlavní obsah

Školy budou moct samy vyhlásit volno kvůli covidu, rozhodli poslanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitelé škol budou moci v případě velkého počtu učitelů v karanténě kvůli covidu-19 vyhlásit mimořádné ředitelské volno nebo distanční výuku po dobu až 10 dnů. Vládní předlohu v úterý schválili poslanci jednomyslně ve stavu legislativní nouze, nyní ji posoudí Senát.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Zleva ministr školství Petr Gazdík (STAN) a premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

„Návrh reaguje na aktuální situaci. V souvislosti se skokovým nárůstem počtu nakažených onemocněním, respektive variantou omikron, situace působí potíže v řadě oblastí a školství bohužel není výjimkou,“ uvedl ministr školství Petr Gazdík (STAN) na plénu.

„Jak nepochybně víte, řada škol se potýká mimo jiné i s nedostatečným personálním zajištěním výuky vzhledem k množícím se případům izolace či karantény u pedagogických pracovníků,“ zdůvodňoval ministr dále předlohu.

Zákon o mimořádném ředitelském volnu a mimořádné výuce by dle Gazdíka měl ředitelům pomoci právě tyto situace řešit.

Distanční výuka při určitém procentu nakažených zaměstnanců, uvažuje Válek

Domácí

Pro ředitelské volno by se škola mohla rozhodnout v případě, že by kvůli šíření nákazy dočasně nemohla zajistit ani distanční výuku. Pro mateřské školy počítá návrh pouze s možností mimořádného ředitelského volna.

Účast na mimořádné distanční výuce by měla být pro žáky povinná s výjimkou základních uměleckých a jazykových škol.

Za dobu ředitelského volna dosud rodiče školáků nemají nárok na ošetřovné, což by se v případě mimořádného volna kvůli covidu-19 mělo změnit.

Omikron už zasáhl školy plnou silou

Koronavirus

V současnosti umožňuje zákon ředitelům vyhlásit pět volných dnů za rok, a to ze závažných důvodů, zejména organizačních a technických. Většina jich však dle resortu tento počet dnů v aktuálním školním roce již využila nebo si to naplánovala.

SPD obstruovalo 

Změny však rozporovali zástupci SPD, kteří schvalování řečněním v rozpravě prodlužovali.

„Žáci jsou povinni řádně docházet do školy a řádně se vzdělávat. A je na nás skutečně, aby my, my jim to musíme umožnit,” řekl například jejich poslanec Radek Koten u řečnického pultíku.

Nakonec byl ale návrh ve zkráceném jednání schválen hlasy všech 162 přítomných poslanců.

Reklama

Výběr článků

Načítám