Hlavní obsah

Ředitel nemocnice soukromě léčit nesmí, ministr učit může

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za pátečním odvoláním ředitele FN Královské Vinohrady a exministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) byla podezření kolem hospodaření nemocnice a jeho soukromá lékařská praxe, kvůli které nemohl vykonávat funkci naplno. Tak to mimo jiné v neděli vysvětlil šéf resortu zdravotnictví, pod které nemocnice spadá, Vlastimil Válek (TOP 09).

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Článek

On sám jako přednosta radiologické kliniky ve FN Brno dočasně skončil. Z funkce byl uvolněn. Menší úvazek si ale ponechal na Masarykově univerzitě.

„Každý, kdo se rozhodne být ředitelem fakultní nemocnice, tím rezignuje na medicínu. Já jsem rezignoval na medicínu,“ řekl Válek v ČT s tím, že nemá na rozdíl od jiných soukromou praxi.

„Můj úvazek (na univerzitě) se týká čistě zkoušení, výuky a přípravy výukových materiálů, což zvládám bez problémů o víkendech,“ podotkl. Za dvojí metr to nepovažuje, řízení ministerstva se podle svých slov věnuje naplno. O své dlouhodobé pacienty se stará ve zbytku volného času.

Válek odvolal Arenbergera z funkce šéfa vinohradské nemocnice

Domácí

Další výměny v čele fakultních nemocnic i dalších sedmi desítek přímo řízených organizací Válek nevyloučil.

Považuje za běžné, aby po určité době ředitelé představili svou vizi, složili účty a potvrdili svou pozici. Arenberger byl první vlaštovkou. Podle svých slov na funkci rezignoval z vlastní vůle, podle ministerstva byl odvolán.

Reklama

Výběr článků

Načítám