Hlavní obsah

Na táborech budou pilovat češtinu

Stejně jako české děti i ty ukrajinské budou moci v létě vyjet na letní nebo příměstský tábor. Program spojený s výukou češtiny pro ně připravují některé školy i neziskové organizace. Pobyt by měly mít zdarma. Organizace na něj chtějí využít podporu od ministerstva školství.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Budeme dělat kurzy češtiny, které pro malé děti plánujeme formou hry. Máme tam i sportovní kempy, o kterých jsme jednali s fotbalovou asociací,“ popsala Právu ředitelka Nadačního fondu Děti Ukrajiny Veronika Pavlová.

Navštěvovat by je mohly bezplatně, dodala. Nadace spolupracuje s dalšími spolky.

Na léto chceme zorganizovat i výlety, aby děti viděly přírodu a památky
Veronika Pavlová, Nadační fond Děti Ukrajiny

Umělecky založené děti mohou chodit do vybraných pražských galerií na terapie uměním (artterapie). „Na léto chceme zorganizovat i různé výlety, aby děti viděly české lesy, přírodu, navštívily památky,“ doplnila Pavlová.

Ukrajinci mají o češtinu zájem, kurzy jsou plné

Domácí

Společně české i ukrajinské děti

Příměstské tábory pro 15členné skupiny chystá i 1. slovanské gymnázium v Praze, kde od března funguje pro ukrajinské děti jednotřídka.

„Po psychologické a socializační fázi je potřeba nastartovat i intenzivní vzdělávací proces, pokud se rodiče rozhodnou zůstat v Česku. Jazyková výuka se musí zintenzivnit a letní tábory jsou úžasnou příležitostí, jak to dohnat,“ řekla Právu ředitelka školy Taťjana Pergler.

Kurzy plánují od června do srpna. Výuku češtiny proloží výlety po galeriích a památkách v Praze, aby děti zůstaly v kontaktu s češtinou.

Ministerstva práce a školství společně připravují kurzy češtiny pro Ukrajince

Věda a školy

O něco jiný postup plánuje brněnské středisko volného času Lužánky. I oni chtějí na táborech dávkovat dětem česká slovíčka a gramatiku. Už teď k tomu mají několik kurzů, na které chtějí navázat. Skupiny účastníků ale chtějí promíchat.

„Určitě nabídneme místa v aktuálním seznamu příměstských a pobytových táborů, aby se mohly ukrajinské děti začlenit do českého prostředí, mezi české děti,“ řekla Právu Kristýna Kolibová, mluvčí střediska.

Češtinu se rychle naučí, věří Ukrajincům učitelka

Věda a školy

Pro ukrajinské děti by měly být tábory financované z dotací ministerstva školství. Pro rodiče tedy zdarma. Zatím není jasné, kolik táborů se podaří zorganizovat. Oslovené organizace se shodují, že bude záležet na možnostech lektorů a táborových vedoucích.

Zaplněno už mají například v Domově dětí a mládeže Třebíč. Pro ukrajinské maminky s dětmi tam pořádají komunitní setkání. Na zorganizování dalších táborových turnusů ale kapacity nemají.

„Pokud by se do léta situace změnila, tedy byl by zájem a personální i prostorové kapacity, tak předpokládám, že bychom vy­užili finanční výzvy MŠMT na podporu adaptačních aktivit ukrajinských dětí,“ doplnila ředitelka DDM Jarmila Pavlíčková.

Vláda: Školy mohou zvládnout integraci 125 tisíc dětí, 250 tisíc už nikoli

Věda a školy

Do pátku přišlo do Česka podle odhadů vlády přes 300 tisíc uprchlíků. Zhruba třetinu tvoří děti do 15 let. Dočasná ochrana byla udělena zhruba 286 tisícům z nich.

Oprávnění k pobytu dosud získalo téměř 62 tisíc dětí ve věku 6 až 14 let. Právě těch se týkají adaptační skupiny a kurzy, na které vyčlenil resort školství 1,250 miliardy korun. Starším do 18 let zafinancuje stát intenzivní jazykové kurzy. Vyčleněno je na ně zatím 150 milionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám