Hlavní obsah

Kladenská škola si sama vytiskla ochranné štíty

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I vlastní výroba ochranných štítů patřila letos k přípravě na aktuálně zahájený školní rok v základní škole v Jiráskově ulici v kladenském Švermově, kam se první školní den nahrnuly více než dvě stovky dětí. Začátek výuky je poznamenán koronavirovou pandemií.

Foto: Magistrát města Kladno

Ředitel kladenské školy ve Švermově Petr Novák při tisku štítů

Článek

Nezvyklá situace se projevila už v přípravách. Jindy stačilo nachystat učebnice a sešity, případně vymalovat třídy, teď přibyly stojany s dezinfekcí a v jedné z kladenských škol dokonce vrčely 3D tiskárny.

Pro zaměstnance jsme natiskli 130 ochranných štítů. Pokud by to bylo nezbytné, jsme připraveni tisknout dál.
Petr Novák, ředitel školy

„Pro zaměstnance jsme natiskli asi 130 ochranných štítů. Pokud by to bylo nezbytné, jsme připraveni tisknout dál. Jedna tiskárna stihne vytisknout za den 16 štítů. Všem našim žákům jsme v případě krize schopni se třemi tiskárnami poskytnout alespoň jeden štít nejpozději do týdne,“ uvedl ředitel švermovské školy Petr Novák.

Školní rok začaly děti na řadě míst s rouškami. Zeman letos zahájení vynechal

Domácí

V případě, že by štíty potřebovala některá jiná škola v Kladně, stačí, aby si zaplatila náklady, a ochrannou pomůcku tady vytisknou i dalším školám tak, jako tady na jaře tiskli třeba respirátory pro hasiče. Tiskárnu pro trojrozměrný tisk škola vyhrála v soutěži o nejlepší webové stránky.

Kromě štítů má škola připravené roušky či respirátory a chystají se tady i na situaci, kdy se virus rozšíří a někteří žáci budou muset být v karanténě.

„Připravujeme se na hybridní styl výuky. Funguje tak, že část žáků dochází do školy a část se učí doma, popřípadě se ve skupinách střídají. Takový styl výuky by vyhovoval i při případné karanténě nařízené části žactva či pedagogů,“ vysvětloval ředitel Novák.

V pražských školách o rouškách rozhodli ředitelé, na každé to bude jinak

Věda a školy

Ve všech zdejších třídách jsou stolní počítače, ozvučení, kamera, projektory nebo interaktivní tabule. Všichni učitelé i asistenti pedagogů mají notebooky, aby se případně mohli věnovat žákům i z karantény. Škola investovala i do softwaru pro online výuku a celý pedagogický sbor prochází školením na jeho využívání.

Ústav řeší i to, že některé děti nemusejí mít doma k dispozici počítače pro dálkovou výuku. „Pokud vláda skutečně pošle slíbené finance, chystáme už nyní nákup zařízení, která bychom mohli žákům půjčovat,“ uvedl Novák.

Potíže s obědy

Problémy má škola ale s něčím jiným než jen s technikou. Ukázalo se, že nejnáročnější bude organizace obědů.

Přehledně: Jak se mění pravidla pro nošení roušek

Domácí

„Máme jen jednu stravovnu. Pokud bychom měli plnohodnotně vyhovět tomu, že se třídy nemají potkávat, museli bychom se stravováním začít už po třetí vyučovací hodině, tedy někdy v jedenáct hodin, a končili bychom okolo půl třetí odpoledne. Budeme se tedy alespoň snažit, aby se v jídelně míchaly maximálně dvě třídy najednou,“ doplnil ředitel školy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám