Hlavní obsah

Obličejové štíty nechrání před šířením covidu-19

Novinky,
Curych

Obličejové štíty, které mají nosit kadeřnice, nechrání narozdíl od roušek a respirátorů před koronavirem SARS-CoV-2, uvedli pro list The Daily Mail zdravotničtí experti ve Švýcarsku. Ti zkoumali jedno ohnisko nákazy v alpském hotelu, kde nemoc propukla, byť zaměstnanci používali ochranné pomůcky. I když měli štíty, nakazili hosta.

Foto: Profimedia.cz

Obličejový štít nechrání (ilustrační foto)

Článek

Nemoc se objevila v hotelu ve vsi Pontresina v kantonu Graubünden, kde mělo pozitivní test několik zaměstnanců a nejméně jeden host. „Ukázalo se, že se nakazili jen ti zaměstnanci, kteří používali průhledné štíty. Neobjevil se ani jeden případ nákazy u zaměstnanců s rouškou,“ řekl šéf kantonálního zdravotního úřadu Rudolf Leuthold.

„Víme, že host byl obsluhován zaměstnanci se štíty,“ dodal k případu hosta, který se v hotelu nakazil. Kanton nyní vyzval zaměstnance v gastronomii, aby podle těchto zjištění upravili způsob ochrany.

„Štíty neslouží jako alternativa k rouškám“ řekl serveru 20 Minutes Yann Hulann ze Spolkového zdravotního úřadu (BAG) a dodal. „Štíty mohou být nošeny s rouškami pro vylepšení vaší vlastní ochrany.“ BAG zdůraznil, že dá jasněji najevo, jaké ochranné pomůcky užívat, „když jde o ochranu populace“.

Tyto štíty jsou přitom doporučovány ve Velké Británii jako vhodná ochrana pro kadeřnice, holiče, manikérky, tatéry a zaměstnankyně salonů krásy, pokud štíty sahají až pod bradu a chrání i strany tváří. Přes roušky totiž na svou práci špatně vidí.

I Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že štíty mohou pomoci při ochraně před šířením nákazy. Podle švýcarského úřadu chrání před možnou nákazou oči, ale možnost nákazy přes nos a ústa u nich nelze vyloučit. Stejně tak nebrání tomu, aby se vydechované viriony dostaly k zákazníkovi.

Švýcarští experti však nyní uvedli, že nejsou žádné důkazy, že štíty doopravdy chrání před nákazou. Virolog Lawrence Young z univerzity ve Warwicku upozornil: „Neznám žádnou systematickou studii, která by poukazovala na přínosy štítů.“

Zmínil naopak výzkum Univerzity v Hongu, o níž informoval časopis Oral Diseases a který provedl srovnání různých obličejových ochranných pomůcek. Podle něj chybí silné důkazy o efektivitě obličejových štítů při ochraně proti přenosu virových respiračních nemocí.

V Česku holiči a kadeřnice původně museli nosit současně štít i roušku, stěžovali si však, že se jim při práci špatně dýchá, nebo dokonce omdlévají.

Kadeřníci si zoufají: Se štíty nasazenými přes roušky krvácíme z nosu a omdléváme

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám