Hlavní obsah

Školní rok začaly děti na řadě míst s rouškami. Zeman letos zahájení vynechal

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, jas, fš, mhr

V úterý začal nový školní rok pro zhruba 961 000 žáků základních škol. Dalších více než 408 000 studentů by mělo nastoupit do středních škol. Kvůli epidemii koronaviru budou ve školách platit přísnější hygienická pravidla a někde se mohou děti setkat i s povinným nošením roušek. Dvě desítky škol mají kvůli koronaviru odložený začátek školního roku.

První školní denVideo: Novinky

 
Článek

V úterý zamířilo do škol téměř 108 000 prvňáčků. Celkem je oproti loňskému roku na základních školách zhruba o osm tisíc dětí více. Středoškoláků přibylo meziročně téměř 10 tisíc.

Řada dětí se do školních tříd nevrací po dvouměsíčních prázdninách, jak je obvyklé, ale téměř po půl roce, neboť školy byly uzavřeny z rozhodnutí vlády kvůli obavám z šíření koronaviru již v březnu.

Do školních lavic poprvé usedla jediná česká paterčata

Domácí

„Ta pauza byla dlouhá. Já se těšila moc. Prakticky od chvíle, kdy jsme zůstali doma, jsem se těšila na prvňáky, které jsem teď dostala na starost. Jsou vždy tak trochu nepopsaný list, ještě vděční, roztomilí. Je to prostě s nimi úžasné,“ uvedla učitelka základní školy v olomoucké městské části Svatý Kopeček Jana Grambalová, která ve své třídě přivítala dvě desítky prvňáků.

Začátek školního roku ve Svatém Kopečku u OlomouceVideo: Miloslav Hradil, Právo

Někde ředitelé s ohledem na doporučení od ministerstva a epidemiologů nově zakážou rodičům vstup do budovy nebo pustí do učeben rodiče prvňáčků pouze s rouškou.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Žáci s nasazenými rouškami čekají před Masarykovou základní školou v Újezdu nad Lesy v Praze 9 na zahájení nového školního roku.

Cílem hygienických opatření bude omezit šíření nákazy, aby se školy nemusely zavírat. V některých pražských školách budou kvůli zařazení hlavního města do oranžového, druhého stupně rizika nákazy povinné roušky. Záležet ale bude na jednotlivých ředitelích, protože hygienici zatím roušky nenařídili, pouze doporučili. Většina dětí tak asi zahájí školní rok bez nich.

Některé školy kvůli karanténě v úterý neotevřely a mají posunutý začátek školního roku.

Kvůli covidu-19 mezi zaměstnanci zůstanou zavřené kupříkladu dvě základní školy ve Zlínském kraji. Neotevřou ani na plzeňském Masarykově gymnáziu a na odloučeném pracovišti ZŠ Podmostní v Tachovské ulici v Plzni. Uzavřeno je sportovní gymnázium v Kladně, základní škola v Pečkách na Kolínsku či ZŠ ve Frýdlantu na Liberecku. Uzavřena je rovněž ZŠ Očovská v Hodoníně, případně ZŠ prof. Švejcara v Praze 12.

V pražských školách o rouškách rozhodli ředitelé, na každé to bude jinak

Věda a školy

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) slavnostně zahájil školní rok v Masarykově základní škole v Újezdu nad Lesy v Praze 9.

Prezident Miloš Zeman se letos ze zdravotních důvodů zahájení školního roku nezúčastní. Nedávno si zlomil ruku.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr školství Robert Plaga slavnostně zahájil školní rok v Masarykově základní škole v Újezdu nad Lesy v Praze 9.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám