Hlavní obsah

K praktické výuce na VŠ se budou vracet tisíce studentů, na test leckde mohou už nyní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vysoké školy jsou připravené na obnovení praktické výuky posledních ročníků od pondělí 26. dubna a na povinné testování studentů na covid-19. Možnost návratu do škol se bude týkat tisíců posluchačů, kterým pomůže zejména při dodělání závěrečných prací. Vzhledem ke končícímu semestru ale někde už klasickou výuku nahradí individuální konzultace a příprava na státnice.

Foto: VŠCHT

Budova Vysoké školy chemicko-technologické v Praze na ilustračním snímku.

Článek

Z vyjádření zástupců pražských vysokých škol kupříkladu vyplývá, že tyto vzdělávací instituce zároveň doufají, že se co nejdříve bude moct obnovit praktická výuka i v dalších ročnících.

Sněmovna uložila Plagovi umožnění úřední maturity

Domácí

„Ve Vysoké škole chemicko-technologické (VŠCHT) se návrat do laboratoří bude týkat asi tisícovky studentů z bakalářského a navazujícího magisterského studia,“ uvedl mluvčí školy Michal Janovský. Hned v pondělí se jich podle něj k výuce vrátí kolem 20 procent.

Jejich rozdělení do skupin se bude řešit individuálně podle kapacity laboratoří a opatření proti covidu-19. „Organizace bude zajištěna tak, aby studenti posledních ročníků měli splněné chybějící laboratoře co nejdříve, aby nebyl narušen další akademický rok a včas mohli složit státní závěrečné zkoušky,“ popsal Janovský.

Antigenní testy jsou stejně spolehlivé jako PCR. V Praze 9 odhalily minimum nakažených školáků

Koronavirus

Testovat na covid-19 se podle něj studenti mohou od pátku 23. dubna v budově školy antigenními testy s odběrem z nosohltanu. Podle rozhodnutí vlády bude testování nejméně jednou za sedm dní podmínkou účasti na prezenční výuce. Výjimku dostanou očkovaní a lidé, kteří prodělali covid-19 v posledních 90 dnech.

„Pro naši školu byl návrat studentů k laboratorní výuce naprostou prioritou,“ dodal Janovský.

Upravte termíny přijímaček, apelují středoškoláci na rektory

Věda a školy

Radost z obnovení praktické výuky má i Univerzita Karlova, jak sdělil její mluvčí Václav Hájek. Odhadl, že se tam návrat bude týkat asi 4000 studentů.

Jejich testování začne v sobotu na Albertově, kde pak bude fungovat každý den v týdnu po předchozí rezervaci. Ve čtvrtek 29. dubna bude navíc mobilní testovací tým pro studenty před kolejí Hvězda v Praze 6 a 30. dubna před kolejí Otava v Praze 4. Fakulty mohou pro testování studentů zajistit také vlastní antigenní testy.

Prorektor ČZU: Pozdě!

Podle prorektora České zemědělské univerzity (ČZU) Jiřího Remeše obnovení výuky přichází pozdě, protože již končí letní semestr. Pro zájemce se podle něj budou konat individuální konzultace nebo příprava na závěrečné zkoušky. V posledním ročníku bakalářského a magisterského studia je asi 3500 lidí.

Pro jejich testování má škola ve svém areálu odběrové centrum, které mohou využívat zdarma jednou za tři dny. K registraci slouží speciální webová stránka.

Rektoři žádají vládu, aby částečně obnovila výuku na VŠ. Nejpozději od 26. dubna

Věda a školy

Menší desítky studentů, kteří budou dodělávat své závěrečné práce, očekává i České vysoké učení technické (ČVUT) a Vysoká škola uměleckoprůmyslová (UMPRUM).

Vysoké školy by měly dostávat za test studenta na covid 150 Kč, navrhuje MŠMT

Koronavirus

Mluvčí ČVUT Andrea Vondráková předpokládá, že posluchači budou pracovat ve skupinách do pěti lidí. Na covid-19 se budou moci testovat ve Studentském domě v Dejvicích každé pondělí a úterý, kde zatím není nutná ani rezervace. Na UMPRUM se podle mluvčí Kamily Stehlíkové bude moci vrátit asi 120 studentů, otevřou se ateliéry a dílny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám