Hlavní obsah

Zástupci SŠ a VŠ: Pusťte studenty do škol, 26. duben je hraniční

Prodlužování zákazu prezenční praktické výuky na středních a vysokých školách je podle předsedy Asociace školských asociací CZESHA Jiřího Zajíčka už neudržitelné. Školy podle něj nemohou praktickou výuku v řadě oborů nahradit na dálku. Doufají proto v to, že se praxe obnoví od příštího týdne, jak avizovali zástupci vlády.

Foto: Univerzita Palackého - Imrich Veber

Právnická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci (ilustrační foto).

Článek

Stejný požadavek zopakovala minulý týden ve svém prohlášení Česká konference rektorů (ČKR). Zejména pro poslední ročníky je obnovení praktické výuky podmínkou k tomu, aby studenti mohli úspěšně dokončit své studium, řekl v pondělí předseda ČKR Petr Sklenička.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) v pondělí řekl, že v součinnosti s ministerstvem zdravotnictví navrhne vládě obnovení praktické výuky na středních školách a v posledních ročnících vysokých škol od pondělí 26. dubna.

Vláda projedná další rozšíření výuky od 26. dubna

Domácí

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) v pátek řekl, že je tlak na to, aby se kromě praktické výuky mohly vrátit další děti do školek k předškolákům či se omezila rotace na prvním stupni základních škol, kde se třídy ve školách po týdnu střídají. Podle Plagy chce ministerstvo školství v souladu s doporučením epidemiologů s otevřením školek počkat, až bude přibývat méně než 100 případů nakažených s covidem-19 na 100 000 obyvatel za sedm dní (v současnosti jde o 210 případů – pozn. red.).

„Nyní spekulovat s tím, že pustíme malé děti a zase obětujeme střední školy a vysoké školy, to bych vnímal už jako velký problém,“ řekl Zajíček.

Do obchodů a na akce by mohla očkované či testované pouštět aplikace

Domácí

Podle něj je už i obnovení od 26. dubna pro střední školy a studenty hraniční. Připomněl, že se praktická výuka původně měla obnovit 19. dubna, ale vláda to na doporučení epidemiologů odsunula. Podle Zajíčka bylo důvodem to, že vláda dala přednost otevření například obchodů s dětským oblečením nebo čistíren. Doufá proto, že datum 26. dubna pro praktickou výuku kabinet dnes potvrdí. „Je to věc, se kterou více méně počítáme,“ dodal.

Jako mezní označil 26. duben i Sklenička. „Už nám končí semestry, to znamená, že poslední ročníky mají poslední šanci (od) 26. (dubna) ještě jeden či dva týdny zachytit, aby mohly dokončit to, co mají, a mohly úspěšně zakončit studium,“ řekl. Na vysokých školách, kde se koná omezená výuka, se podle něj zaměstnanci i studenti již dlouhodobě testují na covid-19 a situace je tam z hlediska epidemiologů pod kontrolou. Není tak podle něj důvod uzavření vysokých škol dále prodlužovat a upřednostnit před nimi například otevření obchodů.

Středoškoláci v květnu, zahrádky v červnu, odhaduje epidemiolog Smejkal

Domácí

Zástupce vysokých škol podle Skleničky pobuřuje, že vláda vysoké školy při rozvolňování přehlíží a zabývá se jen nižšími stupni vzdělávání.

„Přednost tady mají základní či mateřské školy, protože tím pádem rodiče mohou jít do fabrik,“ řekl. Podle něj by vláda měla vedení vysokých škol začít víc důvěřovat, aby mohly o svém provozu rozhodovat samy podle epidemiologických plánů, které si připravily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám