Hlavní obsah

Rektoři žádají vládu, aby částečně obnovila výuku na VŠ. Nejpozději od 26. dubna

– Pardubice

Rektoři vysokých škol požadují alespoň částečné obnovení praktické a kontaktní výuky, aby zejména studenti posledních ročníků vysokých škol mohli dokončit studium ve standardní době a kvalitě. Chtějí, aby výuka začala nejpozději od 26. dubna, uvedl po čtvrtečním zasedání v Pardubicích předseda konference rektorů Petr Sklenička.

Foto: ČZU

Rektor ČZU Petr Sklenička

Článek

„Na vysokoškolských pracovištích, na nichž v omezeném režimu probíhá výuka (např. praktická výuka na zdravotnických oborech, které mají výjimku ze zákona – pozn. red.), jsou zaměstnanci i studenti již dlouhodobě testováni a situace je z epidemického hlediska zcela pod kontrolou. Strašně rádi bychom dělali naši práci,” řekl Sklenička, rektor České zemědělské univerzity v Praze.

Vysoké školy by rády učily kvalitně. Studenti většinou do škol nesmí, situace trvá více než rok. „Školy jsou schopné zorganizovat testování i očkování, ale stát jim to musí umožnit,” poznamenal místopředseda konfederace a rektor Vysokého učení technického v Brně Petr Štěpánek.

Sputnik zkoumat nebudeme, je to zbytečné, vzkázala Zemanovi Karlova univerzita

Domácí

„Jsou poškozeny dva studijní ročníky, tím vznikají poměrně významné škody do budoucna z hlediska ekonomie a ekonomičnosti České republiky,” dodal Štěpánek.

Pravidla pro testování

Konference žádá vládu, aby co nejdřív zajistila brzký návrat studentů na prezenční výuku. Stanovit má také jasná pravidla pro případné testování studentů. „Je nepřijatelné, aby náklady spojené s testováním byly přenášeny na vysoké školy,” zmínil Sklenička.

Vysoké školy by měly dostávat za test studenta na covid 150 Kč, navrhuje MŠMT

Koronavirus

Stát by také měl podle rektorů vysokoškolské pedagogy zařadit do prioritních skupin na očkování. Žádný termín nemají.

Žáci se budou před maturitami a přijímačkami testovat, budou povinné roušky

Věda a školy

„Očkování musí být svěřeno způsobilému personálu, to znamená zdravotnickému. Jsme schopni vytvořit seznamy, pomoci s logistikou, ale nemůžeme nahradit lékaře,” uvedl místopředseda konference a rektor Univerzity Pardubice Jiří Málek.

Výpadek příjmů

Vysoké školy kvůli pandemii koronaviru nemají obvyklé příjmy, kupříkladu z aplikovaného výzkumu, poplatků cizojazyčných studijních programů, naopak je něco stálo vybavení technikou, aby mohly dělat online výuku.

Nemají ani příjmy z provozu menz a kolejí. Sklenička škody za loňský rok vyčíslil na 1,25 miliardy korun.

Předseda konference rektorů: VŠ by se mohly částečně otevřít nejdříve po Velikonocích

Věda a školy

„Doufáme, že ke kompenzacím dojde. Může to jinak jít na úkor vzdělávání a výzkumu,” uzavřel Sklenička.

Další otevírání škol není jasné

Domácí

Každopádně celkový plán dalšího otevírání škol není ale podle pátečního vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) jasný. Jednat o tom bude v pondělí  vláda i rada pro zdravotní rizika. Vládní představitelé dříve hovořili jako o možném dalším termínu rozvolnění právě o 26. dubnu, toto datum nyní zopakoval i Babiš.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám