Hlavní obsah

Vysoké školy by měly dostávat za test studenta na covid 150 Kč, navrhuje MŠMT

Praha

Na testy na covid-19 by měl stát vysokým školám po obnovení praktické výuky podle ministerstva školství přispívat 150 korun na jednoho testovaného studenta za týden. Firmám se přispívá 60 Kč. Vyplývá to z návrhu ministerstva, podle kterého se od 19. dubna měla obnovit praktická výuka posledních ročníků vysokých škol.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Antigenní test na covid. Ilustrační foto

Článek

Vláda záměr obnovit praktickou výuku posledních ročníků VŠ od pondělí 19. dubna týden předtím na doporučení epidemiologů odsunula. MŠMT přitom v materiálu zároveň upozornilo, že prodlužování zákazu praktické výuky může vést k předčasným odchodům posluchačů ze studia i ke snížení šancí na přijetí u budoucích uchazečů.

Nadšení nejsme, využijeme konzultace, reagují zástupci škol na odsouvání návratu žáků SŠ

Věda a školy

Náklady na testování, pokud by od 19. dubna dostávaly školy příspěvek 150 korun na jeden test studenta za týden, vyčíslilo ministerstvo do konce června na 168 milionů korun. Peníze na to chtělo získat přesunutím financí z podpory veřejného sektoru v rozpočtu všeobecné pokladní správy.

„Bez kompenzace nákladů by mohlo dojít k omezení práva občanů na bezplatné vzdělání, které je naplňováno právě prostřednictvím veřejných vysokých škol,” uvedl resort.

Sputnik zkoumat nebudeme, je to zbytečné, vzkázala Zemanovi Karlova univerzita

Domácí

Jak Novinkám potvrdila tisková mluvčí MŠMT Aneta Lednová, 150 korun je tedy jen návrh a vláda ho zatím neprojednávala.

Odklad nejméně do 26. dubna

Ministerstvo každopádně předpokládalo, že se k 19. dubnu vrátí k praktické výuce asi 40 tisíc studentů posledních ročníků vysokých škol a k 10. květnu pak asi 125 tisíc studentů všech ročníků.

Epidemiologové nicméně doporučili odložit první fázi nejdříve na 26. dubna. Podmínkou návratu studentů pak bude testování na covid, při kterém by se podle školského úřadu mohly kombinovat různé varianty přesnějších PCR testů i rychlejších a levnějších antigenních testů.

Žáci závěrečných ročníků středních škol budou moci chodit na konzultace

Domácí

Jejich výběr, nákup, distribuci a použití mají mít na starosti vysoké školy, zaměstnance musí testovat už od 17. března.

Kompenzace za testování zaměstnanců VŠ stejná jako u firem

Příspěvek ve výši 150 korun na otestování studenta by byl podle MŠMT nižší než suma, kterou dává stát na PCR i antigenní testy ve zdravotnických zařízeních. Kompenzace na testování zaměstnanců veřejných vysokých škol by měla podle ministerstva být stejná jako v případě firem, kterým zdravotní pojišťovny přispívají na otestování pracovníka 60 korun.

O příspěvky na covid-testy zažádá až 1,6 milionu subjektů

Domácí

Peníze za studenty by školy podle návrhu měly dostávat až po vyhodnocení počtu testovaných. Povinnost testování by se netýkala individuální výuky.

„Neudržitelný stav”

Podle úřadu skutečně hrozí, že pokud se studenti během letního semestru nevrátí k prezenční výuce, nebudou moct třeba z finančních důvodů dokončit studium.

Již v roce 2019 se přibližně pětina vysokoškolských posluchačů potýkala s nedostatkem peněz. Ministerstvo upozornilo, že praktická výuka je součástí např. mnoha přírodovědných či technických oborů.

Předseda konference rektorů: VŠ by se mohly částečně otevřít nejdříve po Velikonocích

Věda a školy

„Tento stav je neudržitelný i s ohledem na demografický vývoj, neboť je očekáván nárůst velikosti kohort uchazečů o studium na vysokých školách,” napsalo MŠMT ve vládním materiálu.

Varovalo, že hromadné prodlužování studia stávajících studentů povede ke snižování šancí budoucích uchazečů na přijetí na vysokou školu.

Žáci se budou před maturitami a přijímačkami testovat, budou povinné roušky

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám