Hlavní obsah

Upravte termíny přijímaček, apelují středoškoláci na rektory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci středoškoláků dali dohromady otevřený dopis adresovaný rektorům vysokých škol, ve kterém upozorňují na problém překrývání termínů maturitních a přijímacích zkoušek na vysoké školy. Nemají podle svých slov dostatek času na přípravu a současné uspořádání termínů prý může zvýhodňovat uchazeče ze zahraničí. Podle předsedy České konference rektorů Petra Skleničky VŠ slíbily, že vyjdou studentům s termíny vstříc.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Apelujeme na vás, abyste zvážili posunutí termínů, popřípadě jejich přidání s větší časovou mezerou mezi jednotlivými termíny,” stojí v textu žáků sdružených ve spolcích Středoškolský sněm hl. m. Prahy a Česká středoškolská unie (ČSU).

Evidují případy, kdy přijímací zkoušky, a to oba termíny, kolidují s maturitou na jednotlivých středních školách – příkladem je podle středoškoláků Fakulta mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické (VŠE) v Praze s maturitou na pražském Gymnáziu Karla Sladkovského.

Zástupci SŠ a VŠ: Pusťte studenty do škol, 26. duben je hraniční

Domácí

„Opět tím pádem podobně jako loni hrozí, že budou středoškoláci jeden den skládat ve škole ústní část maturity a druhý den, třeba na druhé straně republiky, budou skládat přijímací zkoušku na VŠ,” shrnul předseda ČSU Viktor René Schilke.

Na Slovensku mají úřední maturitu – více času na přijímačky

„Současná podoba přijímaček nám středoškolákům zároveň nedává dostatek času na řádnou přípravu, a to hlavně z důvodu posunutí školního roku, čímž přijímací řízení na vysoké školy mj. zvýhodňuje zahraniční studenty,” tvrdí.

Studenti chtějí úřední maturitu. Přes Babiše posílají Plagovi dopis

Domácí

Školské asociace se změnami u maturit souhlasí, zástupci studentů už méně

Věda a školy

Jde podle nich konkrétně o to, že čeští uchazeči jsou znevýhodněni např. oproti slovenským vrstevníkům, kterým byla maturita udělena úředně. „Mají tak mnohem více času a klidu na přípravu,” dodal Schilke.

„Navrhujeme proto posunutí termínů přijímaček na přelom června a července a vytvoření alespoň dvou možných termínů, které budou mít mezi sebou co největší časovou mezeru,” uvedl předseda Středoškolského sněmu hl. m. Prahy Tobiáš Tiele s tím, že termíny maturit a přijímacích řízení mezi sebou letos často mají pouze několik dní, nebo se dokonce překrývají.

Žáci se budou před maturitami a přijímačkami testovat, budou povinné roušky

Věda a školy

Čas maturit a přijímaček je podle zástupců studentů SŠ vždy značně nabitým a stresujícím obdobím, nicméně kvůli pandemii koronaviru se obavy zvýšily.

„A to i proto, že žáci stále neví, v jaké podobě bude samotná maturita probíhat,” kritizuje Schilke a doplňuje, že středoškoláci také přišli o podstatnou část výuky minulého roku, kterou si podle něj většinou musejí doplnit samostudiem.

Prosincové Scio testy, doplněk přijímaček na VŠ, proběhnou pouze online

Věda a školy

Některé univerzity už své termíny upravily, kupříkladu obor Politologie a mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy (UK) v Praze zrušil druhé kolo zkoušek a bere v potaz jen distanční Scio testy.

„Dále třeba Univerzita Palackého v Olomouci, tam jsme osobně jednali s rektorem. Přislíbil nám, že budou termíny ještě upravovat, zatím mají obecně alespoň větší časové mezery mezi zkouškami, ale velmi se to liší fakulta od fakulty,” řekl Novinkám Schilke.

Rektor: VŠ s tím počítají

Státní maturitní testy se každopádně kvůli epidemii posouvají ze začátku května na 24. až 26. květen. Mimořádný termín pro maturanty, kteří budou při řádném termínu testů v karanténě, bude 7. až 9. července.

Období školních maturit nezačne 16. května, jak se předpokládalo, ale bude od 1. června do 23. července. Od 19. dubna se už mohou konat praktické maturitní zkoušky, jejichž období kvůli covidu potrvá i přes léto – školy mohly jejich termíny posunout do 27. srpna.

Do škol jdou další žáci v režimu rotace, nově i na Děčínsku. Začínají konzultace na SŠ

Věda a školy

Přijímací zkoušky na VŠ se v minulosti konaly často v první polovině června. Podle Skleničky, který stojí v čele České zemědělské univerzity (ČZU) v Praze, se již rektoři vysokých škol domluvili, že zopakují postup z loňska, kdy se kvůli epidemii termíny maturit rovněž posunuly.

Rektoři žádají vládu, aby částečně obnovila výuku na VŠ. Nejpozději od 26. dubna

Věda a školy

„Pokud na některé škole dojde v určitém oboru ke střetu (termínů maturit s přijímacími zkouškami), tak rektoři slíbili, že na ten obor vyhlásí další termín,” prohlásil. Přijímačky se tak podle něj budou konat minimálně ve dvou termínech, z nichž jeden bude např. standardně v červnu a druhý až v létě.

Univerzity podle něj také počítají s tím, že někteří studenti mohou dělat maturity až po přijímacích zkouškách.

O překrývání termínů maturit a přijímaček se mluvilo i loni. Sklenička tehdy řekl, že některým studentům se překrývají termíny zkoušek i proto, že se hlásí na více škol. Upozornil, že se to stávalo i v minulosti, protože o termínech přijímacích zkoušek rozhoduje každá škola zvlášť. Uchazeč si pak musí vybrat, která je pro něj přednější.

O dalším rozvolnění vláda rozhodne ve čtvrtek, na řadě jsou obchody

Domácí

„Obecně se dá říct, že stejně jako minulý rok je nejmenší ochota termíny upravovat u lékařských fakult. Ty mají největší převis uchazečů, a to i ze zahraničí – zároveň jsou to jedny z nejnáročnějších zkoušek, a tak je tlak na studenta ještě znásoben,” dodal ještě pro Novinky Schilke.

Od pondělí se v některých krajích otevřou školky pro všechny děti

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám