Hlavní obsah

Jako rok 1938. Rusko se vyřazuje ze společenství civilizovaných států, reagují rektoři

Ruské vedení svými posledními kroky vyřazuje Rusko ze společenství civilizovaných evropských států 21. století, uvedl v prohlášení rektor Masarykovy univerzity (MU) v Brně Martin Bareš. Obdobně se vyjádřila vedení i jiných VŠ. Podle rektorky Univerzity Karlovy (UK) v Praze Mileny Králíčkové akt ohrožuje životy obyvatel, rektor pražského ČVUT Vojtěch Petráček připodobnil argumenty Ruska pro vpád na Ukrajinu k rokům 1938 a 1968.

Foto: Masarykova univerzita

Ukrajinská vlajka na Masarykově univerzitě v Brně

Článek

„Vedení Masarykovy univerzity je šokováno dalším vývojem na Ukrajině, kde se Rusko dopustilo a dopouští zcela účelové a promyšlené vojenské agrese vůči jinému nezávislému státu. MU velmi důrazně odsuzuje postup Ruska a jeho násilnou a dobyvačnou politiku,“ sdělil v prohlášení Bareš, který je i předsedou České konference rektorů (ČKR).

„Rétorika nacistů“

Současná rétorika ruského vedení připomíná podle samotné ČKR slovník nacistů a jejich agresivní politiku vůči Československu v roce 1938. Taktéž vedení Rady VŠ označilo vniknutí Ruska na Ukrajinu za agresi, která destabilizuje Evropu. Vyzvalo vysoké školy v Česku k co nejrychlejší podpoře Ukrajinců.

ON-LINE: Válka na Ukrajině

Zahraniční

Rusko podle Bareše pošlapává mezinárodní právo, ideály evropské civilizace a mírového soužití mezi národy. „My v České republice – s naší historickou zkušeností z let 1938 a 1968 – musíme být zvlášť ostražití a měli bychom velmi akutně vnímat vážnost současné situace a varovat před ní,“ apeluje.

Je podle něj ohromující, jak moc současná rétorika ruského vedení připomíná rétoriku nacistů s jejich plány na agresivní a dobyvačnou politiku, kterou uplatňovali vůči Československu v roce 1938.

Válečný zločin. Rusové v Charkově použili proti sídlišti neřízené rakety

Evropa

„Odsuzujeme kroky Ruské federace vůči Ukrajině, kterými nejenom zpochybnila její územní celistvost, ale na území cizího státu vyslala svou armádu. Argumenty o bytostných potřebách menšiny a jejich ochraně a řada neověřených tvrzení proti Ukrajině velmi připomínají historické paralely z doby odtržení Sudet od České republiky, pozvání armád nelegitimní skupinou osob u nás připomíná srpnovou invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968,“ přidal se i rektor ČVUT Vojtěch Petráček se svým prohlášením.

Za ČVUT vyzývá, aby nebylo použito násilí, aby se navrátila vláda mezinárodního práva a aby bylo řešení neshod výhradně mírové.

Foto: ČVUT

Rektor Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze Vojtěch Petráček na podporu Ukrajiny vyvěsil v oknech své kanceláře ukrajinskou vlajku.

Vedení Masarykovy univerzity je vývojem na Ukrajině šokováno a apeluje na českou politickou reprezentaci, aby se – ve spolupráci s evropskými partnery a spojenci – aktivně a iniciativně podílela na rychlé a rozhodné celoevropské reakci vůči agresivním krokům Ruska.

„Každý nezávislý stát má právo demokraticky rozhodovat o své budoucnosti a svém směřování. To, čeho se Rusko dopouští, je pošlapáním nejen mezinárodního práva, ale také všech ideálů evropské civilizace a mírového soužití mezi evropskými národy,“ stojí dále v Barešově prohlášení.

Rektorka UK: Útok Ruska ohrožuje životy obyvatel Evropy

Také vedení Univerzity Karlovy odsoudilo útok Ruska na Ukrajinu. „Jako rektorka společně s vedením UK důrazně odsuzuji jakoukoliv formu agrese, zvláště takové, jakou právě teď podniká putinovské Rusko. Jde o nesmírně nebezpečný krok, který ohrožuje životy obyvatel Evropy – včetně mnoha kolegyň, kolegů, studentek a studentů. Jde o krok, který vrací svět zpátky,“ prohlásila rektorka Milena Králíčková.

V současné době pobývá na UK zhruba 830 studujících a stážistek či stážistů z Ukrajiny.

Ukrajinská města napříč zemí jsou pod palbou

Evropa

Nikdo nedezertuje, popírá Ukrajina ruskou propagandu

Evropa

Podle vedení České zemědělské univerzity (ČZU) v Praze tuzemské vysoké školy jednají o formě podpory ukrajinským studentům a akademickým pracovníkům.

„ČZU je přesvědčena, že sporné otázky mezi svrchovanými státy musí být řešení cestou dialogu, jednání a diplomacie, nikoliv cestou dezinformací, demonstrace síly a vojenské agrese. Právě prvně zmíněné řešení je v souladu s hodnotami lidství a tvoří i základ fungování univerzit,“ píše škola na svém webu.

Podle nedávného Barešova vyjádření by pomoc mohla být podobná jako dříve v případě běloruských studentů a akademiků, kdy pro ně vysoké školy otevřely pobytová stipendia a možnost ucházet se o vědecké granty.

Zeman po dlouhé době úřadoval na Hradě a jmenoval nové rektory

Domácí

Univerzita Palackého v Olomouci je kvůli ruskému útoku na Ukrajinu připravena pomoci svým ukrajinským studentům i zaměstnancům. Podle rektora Martina Procházky jde o projev solidarity se zemí, která si svobodně vybrala evropskou cestu a prozápadní orientaci. Na olomoucké univerzitě nyní působí 150 studentů a 20 zaměstnanců z Ukrajiny. Stipendijní program pro posluchače ukrajinských VŠ připravuje např. i zlínská Univerzita Tomáše Bati.

Za Ukrajinou stojí rovněž Západočeská univerzita (ZČU) v Plzni, která pro své ukrajinské studenty a zaměstnance zřídila e-mailovou linku podpory. „Připravujeme se také na příchod dalších studentů z Ukrajiny,” sdělila mluvčí ZČU Šárka Stará.

Foto: ZČU

Jako výraz podpory Ukrajině vyvěsila Západočeská univerzita v kampusu na Borských polích ukrajinskou vlajku.

Hledat možnosti pomoci svým studentům, kteří budou tímto konfliktem postiženi, hodlá i ČVUT. Na této univerzitě studuje okolo 450 Ukrajinců. „Budeme v případě potřeby pomáhat i těm, kdo by museli Ukrajinu opustit. A budeme se snažit uvítat mezi sebou odborníky, kteří by mezi nimi mohli být,“ dodal rektor Petráček.

Kreml argumentuje: Žádná okupace, jen čistíme Ukrajinu od nacistů

Zahraniční

Podporu Ukrajině již v úterý vyjádřil např. Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) a odsoudil výroky ruského prezidenta Vladimira Putina, kterými v pondělí zpochybnil ukrajinskou státnost a jeho tvrzení, že současná Ukrajina je výtvorem ruských komunistů.

„Putin manipuluje s dějinami. Současná Ukrajina se může opřít o dlouhý příběh utváření ukrajinského národa. Složitost tohoto příběhu a úzká provázanost s dějinami Rusů, Poláků, Židů nebo Bělorusů nic nemění na tom, že občané současné Ukrajiny mají právo svobodně si určit směřování své země. Žádný stát nemůže s odkazem na historické souvislosti násilně vnucovat Ukrajině svou vůli,“ zmínil ÚSTR na svém webu.

Lidé prchají z Ukrajiny na Slovensko, na hranicích se tvoří kolony

Evropa

Kroky Ruska vůči Ukrajině odsoudila i Učená společnost ČR, která sdružuje významné vědce působící v Česku. „Jedná se o další akt ruského státního terorismu na území Ukrajiny, jež je svrchovanou zemí, která má plné právo rozhodovat sama o svém osudu,“ sdělila organizace.

Zástupci Akademie věd ČR oznámili, že instituce nabídne studentům, postdoktorandům a vědcům z Ukrajiny podporu v podobě stáží, které aktuálně připravuje.

Kritika prakticky ze všech stran

Ruská armáda ve čtvrtek ráno zahájila letecký i pozemní útok na Ukrajinu. Putin v televizním vystoupení řekl, že dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu. Ukrajinská pohraniční stráž poté uvedla, že ruské síly napadly hranici Ukrajiny z Ruska, Běloruska i z anektovaného poloostrova Krym. Kroky Moskvy odsoudili západní lídři a slíbili tvrdé sankce vůči Moskvě.

Ukrajina byla napadena z Ruska, Běloruska a Krymu

Evropa

Lukašenko: Ukrajina prohrává

Zahraniční

I čeští vládní a opoziční politici ruský útok odsoudili. Označili ho za neomluvitelnou a nevyprovokovanou agresi vůči nezávislému státu a bezprecedentní porušení mezinárodního práva, které vrací Evropu do dob sovětského impéria a ohrožuje bezpečnost celého kontinentu. Premiér Petr Fiala (ODS) svolal jednání Bezpečnostní rady státu, večer se zúčastní mimořádného jednání Evropské rady v Bruselu.

Svět odsuzuje ruský útok na Ukrajinu

Zahraniční

Solidaritu Kyjevu vyjadřují představitelé české vlády, parlamentu, krajů, měst, církví, neziskových a kulturních organizací, vysokých škol, podniků i sportovních klubů.

Mýlil jsem se, šílence je potřeba izolovat, prohlásil Zeman

Domácí

Stejně tak prezident Miloš Zeman odsoudil ruskou agresi na Ukrajinu. Útok na suverénní stát podle něj nelze ospravedlnit, vyzval tak k tvrdším sankcím a přiznal, že se mýlil, když v invazi nevěřil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám