Hlavní obsah

Lidé prchají z Ukrajiny na Slovensko, na hranicích se tvoří kolony

• Aktualizováno

Na sociálních sítích se objevila videa, která potvrzují kolony na hranicích ve směru z Ukrajiny na Slovensko. Web slovenské finanční správy potvrdil, že při vstupu na Slovensko čeká osobní doprava 300 až 360 minut. Na hranicích jsou lidé prchající z Ukrajiny po čtvrteční noční invazi Ruska na Ukrajinu.

BEZ KOMENTÁŘE: Fronty ukrajinských vozidel na hraničním přechodu Vyšné NemeckéVideo: Polícia SR

 
Článek

„Na slovensko-ukrajinské hranici je stále víc lidí, kteří utíkají ze země. Na silnici z Užhorodu na hraniční přechod Vyšné Nemecké se vytvořila velká kolona,“ uvedl web. Podobná je situace na přechodu Malyj Bereznyj-Ubľa.

Slovensko už ve středu oznámilo, že se chystá na případný nárůst počtu migrantů kvůli ruské agresi na východě Ukrajiny. Slovensko má s Ukrajinou společnou hranici dlouhou téměř 98 kilometrů.

Foto: Finanční správa Slovenské republiky

Čekací doby na hraničních přechodech na Slovensku

„Jakmile budeme evidovat zvýšený nárůst migrantů, budeme okamžitě nasazovat naše síly a prostředky na východní hranici,“ uvedl ve středu ministr obrany Jaroslav Naď.

ON-LINE: Válka na Ukrajině

Zahraniční

Pro případné azylanty má slovenský migrační úřad připravený záchytný tábor Humenné a pobytový tábor Rohovce a Opatovská Nová Ves.

Na ukrajinsko-slovenských hranicích se tvoří dlouhé kolonyVideo: tvnoviny.sk

Politici odsoudili Rusko

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová útok Ruska ostře odsoudila. „Ukrajinskému lidu a vedení země vyjadřuji plnou podporu a solidaritu,“ uvedla hlava státu.

Slováci nachystali tábory pro případné azylanty z Ukrajiny. Zatím je klid, hlásí

Evropa

Premiér Eduard Heger označil krok Ruska za neomluvitelný barbarský čin a hrubé porušení mezinárodního práva.

Živě: Kyjev - UkrajinaVideo: Reuters/AP

„Vláda Slovenské republiky se vší rozhodností odsuzuje jednání ruského prezidenta Vladimíra Putina a jeho vlády. Všechny oběti, které tato válka přinese, budou jeho oběťmi a bude za to nést zodpovědnost před tváří světové veřejnosti,“ uvedl Heger na sociální síti.

Ministr vnitra: Nevidím v tom uprchlickou vlnu

Ministr vnitra Roman Mikulec tvrdí, že kolony na slovensko-ukrajinské hranici jsou běžné a nevidím v tom uprchlickou vlnu.

Očima Saši Mitrofanova: Na Ukrajině se bojuje také za Prahu

Komentáře

Podle Mikulce však Slovensko umožní vstup všem, kteří utíkají před válečným konfliktem.

Čekací doba pro osobní dopravu na slovensko-ukrajinské hranici kolem po poledni stoupla na 300 až 360 minut.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto hraničního přechodu.

Reklama

Související články

Svět odsuzuje ruský útok na Ukrajinu

Politici a lídři z celého světa odsuzují útok ruské armády na Ukrajinu. Americký prezident Joe Biden uvedl, že „svět učiní Rusko zodpovědným“ za tento...

Ukrajinská města napříč zemí jsou pod palbou

Napříč Ukrajinou jsou ostřelována města a strategická místa v jednotlivých oblastech, píše ukrajinská agentura Unian. V Dněpropetrovské, Chmelnické a Vinnické...

Výběr článků

Načítám