Hlavní obsah

Ukrajinská města napříč zemí jsou pod palbou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Napříč Ukrajinou jsou ostřelována města a strategická místa v jednotlivých oblastech, píše ukrajinská agentura Unian. V Dněpropetrovské, Chmelnické a Vinnické oblasti hoří vojenské objekty a sklady.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z Čuhujivu v Charkovské oblastiVideo: Reuters

 
Článek

Kolem 5:00 místního času (3:00 SEČ) napadly ruské jednotky hranici Ukrajiny, napsala ukrajinská agentura Unian s odvoláním na pohraničníky.

Zahájily intenzivní ostřelování a raketové útoky na letiště v Boryspilu, Ozernoje, Kulbakinu, Čuhujive, Kramatorsku, Černobajevce a také na vojenské objekty ukrajinské armády.

„Zároveň agresor začal ostřelovat území a osady Ukrajiny podél státní hranice,“ píše se v prohlášení.

Updated map: Russian attacks have now been reported in all parts of Ukraine pic.twitter.com/g8npi4BeDN

Ostřelování bylo zaznamenáno v Luhanské, Sumské, Charkovské, Černihovské a Žytomyrské oblasti, píše ukrajinský zpravodajský server s tím, že útok přišel rovněž z okupovaného Krymu.

Agentura Reuters informuje s odvoláním na ukrajinské úřady také o ostřelování ve Lvovské oblasti, která se nachází na západě Ukrajiny.

Foto: Novinky

Zaznamenané incidenty na Ukrajině

Ruské jednotky podpořilo Bělorusko, které je spojencem Moskvy. Ukrajinská metropole Kyjev se nachází asi 75 kilometrů jižně od hranic s Běloruskem.

Ve městě Brovary v Kyjevské oblasti byl jeden člověk zabit a další zraněn, uvedl poradce ukrajinského ministerstva vnitra.

Chmelnycká oblast: kvůli ostřelování vzplál sklad paliv vojenské jednotky ve městě Starokosťantyniv.
Kyjevská oblast: požár vojenského objektu u města Brovary
Dněpropetrovská oblast: ve městě Marhanec a obci Krasnopol'e vzplála vojenská skladiště
oblast Vinnycja: ve městě Tulčyn a Bohan hoří vojenské objekty
Město Luck: byla vyhozena do vzduchu televizní věž

Nejméně osm lidí bylo při ruském ostřelování zabito a dalších devět zraněno, píše agentura Reuters s odvoláním na ukrajinské ministerstvo vnitra. To už dříve informovalo o stovkách „obětí“ z řad civilistů i vojáků.

Server týdeníku Focus napsal, že separatisté po ruské invazi hlásí dobytí dvou malých měst na východní Ukrajině. Jsou to Stanycja Luhanska a Sčastia. Ukrajinské úřady tuto informaci zatím nekomentovaly, poznamenala agentura Reuters.

Separatisté rovněž hlásí sestřelení ukrajinského vojenského letadla v Luhanské oblasti. Podle ukrajinské pohraniční stráže vstoupily ruské tanky na východní Ukrajinu. Několik kolon překročilo hranici z ruského území v Luhanské oblasti u Krasna Talivka, Milove a Horodyšče, uvedl ve čtvrtek úřad.

They capture a large explosion in Ukraine as a result of a bombing during the early morning ⚠️⚡ pic.twitter.com/Bhm5v0A3os

Úřady v Kyjevě zároveň potvrdily postup proruských sil do oblasti kontrolované ukrajinskými vládními jednotkami.

ON-LINE: Válka na Ukrajině

Zahraniční

Ruská armáda tvrdí, že zničila ukrajinskou protivzdušnou obranu a letecké základny. „Vojenská infrastruktura leteckých základen ukrajinských ozbrojených sil byla vyřazena z provozu,“ citovaly tiskové agentury ruské ministerstvo obrany.

Kyjev současně oznámil sestřelení pěti ruských stíhaček a vrtulníku.

Reklama

Související články

Kde probíhají nejtvrdší boje na Ukrajině

Ruští vojáci se vylodili v ukrajinských přístavních městech Oděsa a Mariupol, uvedl na sociální síti poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko....

Výběr článků

Načítám