Hlavní obsah

Mýlil jsem se, šílence je potřeba izolovat, prohlásil Zeman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman odsoudil ruskou agresi na Ukrajinu. Útok na suverénní stát nelze ospravedlnit. Vyzval k tvrdším sankcím a uvedl, že se mýlil, když v invazi nevěřil.

Projev prezidenta Zemana k národuVideo: ČTK

 
Článek

„Před několik dny jsem řekl, že Rusové nejsou blázni a na Ukrajinu nezaútočí. Přiznávám, že jsem se mýlil,” přiznal prezident.

Očima Saši Mitrofanova: Na Ukrajině se bojuje také za Prahu

Komentáře

„Iracionální rozhodnutí vedení Ruska způsobí výrazné škody ruskému státu,” uvedl Zeman s tím, že nové sankce mají Rusko odstřihnout od bankovního systému SWIFT a vyřadit Rusko z mezinárodního platebního styku.

„Šílence je třeba izolovat,” dodal s tím, že se nelze bránit pouze slovy, ale i konkrétními opatřeními.

„Jedná se o akt nevyprovokované agrese, který je třeba odsoudit nejen slovy, ale i činy,“ uvedl prezident s tím, že si prostudoval projev ruského prezidenta Vladimira Putina, a míní, že domnělé nebo skutečné chyby, jako bylo bombardování Jugoslávie nebo vstup do Iráku, nemohou ospravedlnit chyby vlastní.

Zeman rovněž vyjádřil podporu Ukrajině i jejímu lidu.

Lidé prchají z Ukrajiny na Slovensko, na hranicích se tvoří kolony

Evropa

Připomněl, že v pátek se spolu s premiérem Petrem Fialou zúčastní summitu NATO.

„Věřím, že se situace uklidní, nikoliv však zbabělým kompromisem, ale rozhodnou reakcí proti agresorovi,” dodal s tím, že agresi si nelze nechat líbit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám