Hlavní obsah

Kreml argumentuje: Žádná okupace, jen čistíme Ukrajinu od nacistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Délka ruské vojenské operace na Ukrajině bude prý záviset na tom, jak se bude vyvíjet, tvrdí mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. V ideálním případě by měl ruský útok „vyčistit zemi od nacistů“ a neutralizovat vojenský potenciál Kyjeva. Proč o zemi, ve které žije asi 100 tisíc Židů včetně prezidenta Volodymyra Zelenského, mluví jako o „nacistech“, Peskov nevysvětlil.

Foto: Profimedia.cz

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov (vlevo) v roce 2019.

Článek

Kremelský mluvčí dále sdělil, že nikdo nemluví o okupaci Ukrajiny a je prý podle něj „nepřijatelné“ používat tento výraz k popisu kontextu ruské vojenské operace.

Peskov tvrdí, že Putinovo rozhodnutí napadnout Ukrajinu podporuje „pevná většina” Rusů, a říká, že země nemůže po sankcích „skončit za železnou oponou”.

Očima Saši Mitrofanova: Na Ukrajině se bojuje také za Prahu

Komentáře

Na Ukrajině žije podle posledních odhadů asi 100 tisíc Židů. Prezident Volodymyr Zelenskyj se ke své židovské identitě rovněž otevřeně hlásí.

Peskov znovu zmínil „denacifikaci” Ukrajiny, podobně jako Putin ve svém ranním projevu, kterým invazi odstartoval.

Kreml často označuje svoje nepřátele obecně jako nacisty, mluvčí se nicméně vyhnul otázce na to, zda za jednoho z nich považuje také prezidenta Zelenského, jehož rodinní příslušníci coby Židé zahynuli během holokaustu za druhé světové války.

Rusko jen tak neodříznete, míní Peskov

Peskov rovněž prohlásil, že rychlý propad ruské burzy po zahájení invaze je jen dočasný a že se na něj Kreml předem připravil. Umenšoval rovněž obavy z toho, že by se Rusko mohlo dostat kvůli své agresi do mezinárodní izolace.

„Samozřejmě bychom mohli mít problémy s určitým počtem států. Ale s těmito státy jsme měli problémy i předtím,” řekl. „Je jednoduše nemožné odříznout zemi, jako je Rusko, železnou oponou,” dodal.

Německý exministr přiznal chybu v přístupu k Rusku

Evropa

Cenzurní úřad: Jediný správný zdroj je Rusko

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor současně vydal prohlášení, podle nějž musí ruská média při psaní o konfliktu na Ukrajině kontrolovat správnost svých zpráv, přičemž za jediný důvěryhodný zdroj jsou pokládána oficiální ruská vyjádření. Šíření jakýchkoliv jiných „falešných informací” povede k omezení činnosti médií, dodal úřad.

Rusko zaútočilo na Ukrajinu ve čtvrtek ráno po týdnech rostoucího napětí, během nichž shromažďovalo na jejích hranicích desetitisíce vojáků. Boje nyní zuří na mnoha místech země, ukrajinská pohraniční stráž tvrdí, že se ruské síly snaží probít mimo jiné do Žytomyrské a Kyjevské oblasti, u metropole ruské helikoptéry napadly vojenské letiště.

Reklama

Výběr článků

Načítám