Hlavní obsah

Helgu a Zohar čeká let kolem Měsíce. Nejde však o živé astronautky

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) chce příští rok vyslat loď Orion na bezpilotní misi Artemis I kolem Měsíce. Na palubě ovšem nebudou lidé, ale dvě figuríny astronautek pojmenované Zohar a Helga. Informoval o tom server Space s tím, že budou ve vesmíru testovat ochranné vesty proti kosmickému záření. Američané totiž chtějí do roku 2024 vrátit lidi na Měsíc – a mezi nimi i ženu. Toto je jedna z příprav.

Figuríny astronautek Helga a Zohar budou v kosmu testovat ochranné vestyVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Cílem je podle NASA otestovat nové vybavení jménem AstroRad, které má chránit ženy ve vesmíru proti kosmické radiaci.

Jedna bude mít vestu, druhá ne

Figuríny, které dodalo Německé středisko pro letectví a kosmonautiku (DLR), jsou podle agentury Reuters vybaveny více než 5600 senzory.

Američané představili nové skafandry pro misi na Měsíc. Vhodné pro muže i ženy

Věda a školy

Zatímco Zohar bude mít na sobě novou ochrannou vestu, Helga nikoli. Díky tomu budou moct vědci posoudit účinnost oděvu.

Protirakovinová vesta může posloužit i mužům

Podle výrobce vest, izraelské společnosti StemRad, má materiál ochraňovat poprsí, kostní dřeň, žaludek, vaječníky a další orgány s kmenovými buňkami, a to prostřednictvím štítu s proměnlivou tloušťkou.

Firma se sídlem v Tel Avivu uvádí, že jako konturované štíty fungují pevné polymerové stínící prvky, které jsou uspořádány do speciální struktury.

Před astronauty pošle NASA na Měsíc robotický rover. Bude mapovat tamní zdroje vody

Věda a školy

Budoucím astronautkám prý pak oděv, pokud se osvědčí, umožní opustit útočiště v lodi Orion a provádět důležité úkoly též během solární bouře. Vesta podle výrobců rovněž významně snižuje riziko rakoviny a dalších problémů v souvislosti s vystavováním se smrtelné radiaci.

„Tato vesta je sice určena pro ženy, nicméně lze ji samozřejmě upravit i pro muže,“ doplnil Thomas Berger z DLR.

Na vesmírném plavidle Orion spolupracuje NASA i s Evropskou kosmickou agenturou (ESA), která např. zkonstruovala servisní modul.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám