Hlavní obsah

Před astronauty pošle NASA na Měsíc robotický rover. Bude mapovat tamní zdroje vody

Washington

Ještě před dalšími svými astronauty pošle americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) na Měsíc robotické vozítko VIPER. Na jižním pólu souputníka Země, kam nové lidské výpravy zamíří, bude rover zkoumat výskyt a koncentraci vodního ledu, jenž je důležitý pro zajištění budoucích vesmírných misí. Na závěr 70. mezinárodního astronautického kongresu ve Washingtonu to v pátek řekl šéf NASA Jim Bridenstine.

Foto: NASA Ames/Daniel Rutter

Ilustrace připravovaného lunárního vozítka VIPER

Článek

Agentura NASA má v úmyslu v rámci programu Artemis po 52 letech poslat v roce 2024 na měsíční povrch opět astronauty, mezi nimi poprvé ženu. Přistání se plánuje na jižním pólu. Ještě předtím, v prosinci 2022, by měl v této oblasti začít bádat robotický výzkumník VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover).

Američané představili nové skafandry pro misi na Měsíc. Vhodné pro muže i ženy

Věda a školy

Rover má podle Američanů prozkoumat několikakilometrovou oblast pomocí čtyř vědeckých zařízení, včetně metr dlouhého vrtáku, a odebrat vzorky z různých míst. Sto dní bude stroj shromažďovat údaje, které budou využity pro první globální mapování zdrojů vody na Měsíci.

„Pro život na Měsíci je klíčová voda, stejně jako tady na Zemi,“ prohlásil projektový ředitel mise VIPER Daniel Andrews.

„Od potvrzení lunárního vodního ledu před deseti lety je nyní otázkou, zda na Měsíci může být takové množství vody, jaké potřebujeme k životu mimo Zemi. Tento rover nám pomůže zodpovědět mnoho otázek o tom, kde ta voda je a kolik jí tam je pro naše využití,“ dodal.

Foto: NASA/Johnson Space Center

Testovací model roveru VIPER

Šéf NASA: A přece je Pluto planeta!

Ředitel NASA auditorium astronautického kongresu zaujal mimo jiné i svým silným přesvědčením, že naše Sluneční soustava má stále devět planet, protože nejmenší z nich Pluto není „trpasličí planeta“, nýbrž planeta plnohodnotná.

„Jsem tady jako šéf NASA, abych vám řekl, že věřím, že Pluto je planeta. A budu to říkat i nadále,“ tvrdí Bridenstine.

Foto: NASA, Reuters

Snímky Pluto z Hubbleova vesmírného teleskopu

Plutu status planety odepřela v roce 2006 Mezinárodní astronomická unie na svém valném shromáždění v Praze poté, co bylo v našem hvězdném systému objeveno více podobně velkých těles, jako jsou třeba Ceres nebo Eris.

S tím se však Bridenstine nechce smířit.

Stávající definici planet považuje za „nejasnou“, podle něj musí být založená na „specifických vlastnostech“. Je přesvědčený, že klasifikaci Pluta je nutné znovu zvážit v souvislosti s poznatky získanými při misi New Horizons, v jejímž rámci v roce 2015 poprvé proletěla sonda v blízkosti tohoto vesmírného tělesa.

Reklama

Související články

Na povrchu Měsíce může být voda, tvrdí NASA

Vědci se domnívali, že Měsíc je především vyprahlý a voda tam existuje hlavně v ledových kapsách v kráterech poblíž jeho pólů. V posledních letech ale sonda...

Výběr článků

Načítám