Hlavní obsah

Američané představili nové skafandry pro misi na Měsíc. Vhodné pro muže i ženy

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) představil dva nové skafandry určené pro misi Artemis, jejímž cílem je do roku 2024 vrátit lidi, konkrétně Američany, znovu na Měsíc. Oba obleky jsou navrženy pro lepší mobilitu a pohodlí astronautů, ale hlavně pro zvýšení jejich bezpečnosti, a to pro muže a ženy. Právě žena by se měla v rámci této mise na Měsíc poprvé vypravit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Agentura NASA představila nové skafandry pro misi na MěsícVideo: Reuters

 
Článek

První z nové generace skafandrů, červenomodrobílý oblek jménem Exploration Extravehicular Mobility Unit (krátce xEMU), budou astronauti nosit při průzkumu lunárního povrchu, zejména jeho jižního pólu.

Ten druhý, s oranžovým odstínem, který je nazvaný Orion Crew Survival System, je navržen tak, aby sloužil během startu plánované rakety Space Launch System (SLS) na Měsíc a poté při vstupu modulu lodi Orion do zemské atmosféry. Má se v případě nouze umět rychle natlakovat.

Astronomové objevili 20 nových měsíců Saturnu, překonal tak Jupiter

Věda a školy

Příprava na Mars

„Poletíme na Měsíc už do roku 2024 a chceme, aby to bylo udržitelné,“ zmínil při představování skafandrů šéf NASA Jim Bridenstine s tím, že naše přirozená družice by měla být testovacím prostředím pro další výpravy, přičemž konečným cílem je podle něj dostat člověka na Mars.

Americký viceprezident Mike Pence i proto již letos v březnu nařídil NASA, aby do roku 2024 přistála na měsíčním povrchu.

Američané chtějí do pěti let znovu stanout na Měsíci

Amerika

Samotný skafandr xEMU tak bude prvním, který se na Měsíc dostane od roku 1972. Oproti těm z doby misí Apollo obsahuje různá vylepšení, má vyhovovat mnohem více typům postav a velikostí.

Obleky jsou též vybaveny zlepšeným zařízením pro odbourávání oxidu uhličitého (CO2), tudíž astronautům nyní vzduch vydrží na osm hodin s hodinovou rezervou. Bude i více chráněn proti měsíčnímu prachu.

Voda a nerostné bohatství

Bridenstine dále podle agentury Reuters poznamenal, že Měsíc drží miliardy tun vodního ledu, i když přesné množství a to, zda je přítomen ve velkých kouscích ledu nebo v kombinaci s měsíční půdou, zůstává neznámé.

Na povrchu Měsíce může být voda, tvrdí NASA

Věda a školy

Aby se to zjistilo, než astronauti dorazí na Měsíc, NASA spolupracuje s množstvím společností, jelikož do roku 2022 na lunární povrch nejprve chce umístit své nové rovery – samozřejmě ještě bez přítomnosti lidské posádky. Nerostné bohatství Měsíce Američany rovněž zajímá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám