Hlavní obsah

Evropská kosmická agentura ruší společné mise na Měsíc s Ruskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská kosmická agentura (ESA) se rozhodla kvůli ruské agresi na Ukrajině zastavit spolupráci s ruskou státní vesmírnou korporací Roskosmos v dalších plánovaných projektech. Jde o programy Luna spojené s výzkumem Měsíce, informovala ve středu ESA, která minulý měsíc ze stejného důvodu pozastavila i misi evropského roveru na Mars.

Foto: JAXA/NHK

Ilustrační snímek Měsíce (od japonské orbitální sondy, 2007)

Článek

„Po ruské agresi proti Ukrajině inicioval generální ředitel ESA zevrubné přezkoumání všech aktivit, které jsou v současné době prováděné ve spolupráci s Ruskem a Ukrajinou. Cílem je určit možné důsledky tohoto nového geopolitického kontextu pro programy a činnosti ESA a vytvořit pro Evropu odolnější a robustnější vesmírnou infrastrukturu,“ oznámila evropská agentura na svém webu.

ESA zrušila kvůli Rusku letošní start mise na Mars. Rogozin hořce lituje

Věda a školy

ESA se kvůli vpádu ruských sil na Ukrajinu a v souvislosti s mezinárodními sankcemi uvalenými na Rusko už v polovině března rozhodla zrušit na letošek plánovaný start v rámci programu ExoMars. Při něm měla vyslat na Mars průzkumné vozítko pátrající po možných stopách minulého života na rudé planetě.

Možnost jiného letu s NASA

Nyní se Evropská kosmická agentura rozhodla ukončit spolupráci s Ruskem i v projektech Luna-25, Luna-26 a Luna-27.

Raketu, která má vynést astronauty k Měsíci, čeká poslední série testů

Věda a školy

Starship poprvé obletí Zemi v květnu, doufá Musk

Věda a školy

ESA v této souvislosti uvedla, že se jí už podařilo zajistit možnost jiného letu společně s misí NASA Commercial Lunar Payload Services v rámci výzkumu možného využití nerostných surovin na Měsíci, což bylo původně plánováno pro program Luna-27.

Agentura rovněž sdělila, že u „komerčního poskytovatele služeb“ se již dojednává alternativní letová příležitost k testování navigační kamery ESA známé jako PILOT-D. S tím se původně počítalo v rámci programu Luna-25.

„Chcete nás uvrhnout do hladu.“ Roskosmos připraví návrhy konce spolupráce na ISS

Věda a školy

Podle nedávného vyjádření generálního ředitele Roskosmosu Dmitrije Rogozina má jeho agentura připravit konkrétní návrhy pro politické vedení země ohledně možného ukončení spolupráce s ostatními státy na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Rogozin v této souvislosti kritizoval protiruské sankce přijaté po invazi na Ukrajinu.

„Kolegové nás zklamali.“ Roskosmos použije rakety pro evropské projekty k vynesení ruských družic

Válka na Ukrajině

Rusko navíc hodlá používat své rakety původně určené pro umístění evropských vesmírných zařízení na oběžnou dráhu k tomu, aby do vesmíru dopravilo ruské družice a satelity spřátelených zemí.

Loď Crew Dragon dorazila k ISS, „soukromí astronauti“ jsou na palubě

Věda a školy

Rogozin zároveň krátce po zahájení ruské invaze na Ukrajinu koncem února sdělil, že Roskosmos kvůli sankcím uvaleným na Moskvu přerušil spolupráci s ESA na kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně.

Reklama

Výběr článků

Načítám