Hlavní obsah

Loď Crew Dragon dorazila k ISS, „soukromí astronauti“ jsou na palubě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

K Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) dorazilo vesmírné plavidlo Crew Dragon Endeavour, které tam na zhruba osm dní dopravilo novou čtyřčlennou posádku v rámci ryze soukromé mise Ax-1.

Přílet astronautů na ISSVideo: NASA

 
Článek

Z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě odstartovala v pátek v 17:17 SELČ raketa Falcon 9 s kosmickou lodí Crew Dragon společnosti SpaceX miliardáře Elona Muska.

Na ISS letí astronaut a tři „vědečtí turisté“

Věda a školy

Jde o let společnosti Axiom Space, který představuje první ryze soukromou misi na oběžnou dráhu, podporovanou americkou vesmírnou agenturou NASA.

Start modulu Crew Dragon, který pro lety na ISS používají i astronauti NASA, se za ideálního počasí podařil po několika odkladech.

Start první ryze soukromé mise astronautů na ISSVideo: NASA

Čtyřčlennou posádku mise Ax-1 vede bývalý astronaut NASA Michael López-Alegría, který je zároveň viceprezidentem Axiom Space. Prostřednictvím této společnosti si cestu na ISS zaplatili Američan Larry Connor, Izraelec Ejtan Stibbe a Kanaďan Mark Pathy, které Axiom Space na svém webu označuje jako podnikatele, investory a filantropy.

Kabina Crew Dragon zahájila před polednem po předchozích motorických manévrech konečné přiblížení k orbitální stanici. Později došlo i k finálnímu zadokování – spojení s vesmírnou stanicí bylo naplánované na sobotu na 13:45 SELČ.

Kolem třetí hodiny v sobotu odpoledne našeho času došlo podle specialisty na kosmonautiku Michala Václavíka z České kosmické kanceláře k otevření průlezu na ISS a v 15:35 i k otevření průlezu na Crew Dragonu.

11 osob na ISS

Po čtvrté hodině se nové osazenstvo setkalo se stávajícími obyvateli ISS, astronauty NASA Rajou Chari, Tomem Marshburnem, Kaylou Barronovou, astronautem Evropské kosmické agentury (ESA), Němcem Matthiasem Maurererem a ruskými kosmonauty Olegem Artěmjevem, Denisem Matvejevem a Sergejem Korsakovem. Na stanici tedy bylo krátkodobě poněkud „těsno“.

Z ISS se vrátila tříčlenná posádka. Rusové amerického kolegu vzali

Věda a školy

Na ISS stráví nová čtyřčlenná skupinka zhruba osm dní a provede tam více než 25 vědeckých, technologických a vzdělávacích experimentů. Connor např. bude studovat vliv vesmírné cesty na zdraví srdce, zkoumat bude též účinky mikrogravitace během kosmického letu na páteř a mozkovou tkáň.

Pathy by se měl zúčastnit první vesmírné ukázky obousměrné holoportace – pro komunikaci na dálku s kolegy na Zemi použije aplikaci pro smíšenou realitu se speciálními čočkami umožňujícími 3D projekci ve formě hologramu. Provádět bude i pozorování Země v oblasti dopadů změny klimatu.

Stibbe uskuteční pokusy z oblasti astrofyziky, zemědělství, optiky, komunikace, biologie, zdravotnictví, neurologie a oftalmologie.

„Chcete nás uvrhnout do hladu.“ Roskosmos připraví návrhy konce spolupráce na ISS

Věda a školy

Podle serveru SpaceFlight Now je jejich návrat naplánován na 18. dubna, ve vesmíru tak stráví celkem takřka 10 dní.

Foto: Twitter SpaceX

Osazenstvo mise Ax-1

Reklama

Výběr článků

Načítám