Hlavní obsah

Raketu, která má vynést astronauty k Měsíci, čeká poslední série testů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Novou raketu SLS (Space Launch System), která má zahájit další éru vesmírných cest k Měsíci, čeká poslední série testů před prvním zkušebním letem. Absolvuje je na odpalovací rampě Kennedyho vesmírného střediska na Floridě, kam obří stroj o váze takřka 2600 tun z hangáru putoval přes 10 hodin. Podle plánu vesmírného úřadu NASA by astronauti mohli vstoupit na povrch Měsíce v roce 2025.

Foto: NASA

Raketa SLS s kosmickou lodí Orion na rampě 39B Kennedyho vesmírného střediska na Floridě (snímky z 18. března 2022)

Článek

Samotný převoz americké rakety SLS, která je vyšší než socha Svobody, byl velmi náročnou operací. Trasu od hangáru k rampě dlouhou 6,5 kilometru absolvovala pomalým tempem, celkem cesta trvala 10 hodin a 28 minut.

Na stanoviště dorazila v pátek 18. března.

Raketa SLS nyní bude na rampě 39B čekat do začátku dubna na sérii předletových testů.

Právě ze startovacího komplexu 39 začaly před více než půlstoletím startovat vesmírné mise Apollo, které vynesly první astronauty na Měsíc.

ESA zrušila kvůli Rusku letošní start mise na Mars. Rogozin hořce lituje

Věda a školy

Ze stejného místa vyrazí do vesmíru mise Artemis, díky níž se mají lidé na povrch Měsíce vrátit. Cílem tentokrát bude stavba trvalé základny na povrchu Měsíce, která má být prvním krokem k pilotovaným letům k Marsu.

První let - bez posádky - v květnu?

První let rakety SLS s lodí Orion bez posádky by se mohl uskutečnit už v květnu (tj. mise Artemis I). Další mise Artemis II má letět s posádkou a po obletu Měsíce se vrátit k Zemi, cílem mise Artemis III pak už bude povrch Měsíce. Vůbec poprvé by na naší přirozené družici měla stanout žena.

Ruští astronauti měli při příletu na ISS kombinézy v ukrajinských barvách

Válka na Ukrajině

„Dámy a pánové, nejsilnější raketa na světě stojí před vámi,“ komentoval minulý týden první cestu stroje k rampě ředitel NASA Bill Nelson, podle kterého tímto okamžikem začíná nová éra průzkumu kosmu.

Přímo na místě manévr sledoval i bývalý astronaut Tom Stafford, který v roce 1969 jako velitel mise Apollo 10 Měsíc obletěl.

NASA návrat lidí na Měsíc oddálila

Tím, že NASA poměrně nedávno rozhodla, že na měsíční povrch nevyšle astronauty dříve než v roce 2025, se posunul termín lunární mise s lidskou posádkou nejméně o rok oproti cíli, který stanovila administrativa předchozího prezidenta USA Donalda Trumpa.

NASA oddaluje návrat lidí na Měsíc. Astronauty tam vyšle nejdříve v roce 2025

Věda a školy

Jako hlavní důvod pro zdržení šéf NASA Nelson loni v listopadu zmínil sedm měsíců trvající soudní spor, který bránil komunikaci mezi NASA a firmou SpaceX Elona Muska ohledně práce na lunárním modulu.

Rozhodnutí NASA uzavřít smlouvu v hodnotě 2,9 miliardy dolarů (62,6 miliardy Kč) výhradně se SpaceX totiž soudně napadla konkurenční firma Blue Origin miliardáře Jeffa Bezose. V listopadu ale soud žalobu Blue Origin zamítl.

NASA kvůli žalobě Bezosovy firmy zastavila práce na lunárním modulu SpaceX

Věda a školy

Jako další důvod podle agentury AP označil tehdy Nelson skutečnost, že Kongres agentuře neposkytl dostatek peněz na vývoj přistávacího systému.

První testovací let SLS s kapslí Orion měl původně proběhnout letos v únoru.

NASA dokončuje sestavování rakety, která poletí na Měsíc

Věda a školy

NASA úplně původně plánovala návrat na Měsíc do roku 2028, ale Trumpova administrativa zvolila ambicióznější cíl dostat tam znovu americké astronauty v roce 2024, připomněla agentura Reuters.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám