Hlavní obsah

Starship poprvé obletí Zemi v květnu, doufá Musk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Zakladatel a majitel firmy SpaceX Elon Musk doufá, že pokud půjde vše podle plánu, vesmírná loď Starship, kterou jeho společnost vyvíjí pro lety na Měsíc a Mars, uskuteční první orbitální let kolem Země v květnu. Informoval o tom tento týden na Twitteru.

Foto: Profimedia.cz

Loď Starship posazená na prvním stupni Super Heavy na kosmodromu Starbase

Článek

„Do příštího měsíce budeme mít postaveno 39 letuschopných motorů, pak další měsíc na integraci, takže doufejme v květnu orbitální letový test,“ sdělil Musk na sociální síti.

Naplnění uvedeného cíle je také závislé na včasném výsledku hodnocení dopadu startů „hvězdných lodí“ z kosmodromu Starbase, který má SpaceX v jižním Texasu, na životní prostředí. Hodnocení provádí americký Federální úřad pro letectví (FAA).

Portál Space.com s odvoláním na nejmenovaného činitele úřadu napsal, že stanovisko by mělo být známé do 28. března.

Ukrajina ovládla nebe a ničí bezmocné ruské jednotky. Díky satelitům Elona Muska

Internet a PC

Starship je druhým stupněm vyvíjeného raketového dopravního systému, který bude podle SpaceX schopný do vesmíru přepravovat více než 100 tun nákladu najednou nebo až 100 lidí při výpravách do hlubokého vesmíru. Doplňování paliva v kosmu raketě umožní transportovat posádky či velký náklad na Měsíc a na Mars – a případně i dále do vesmíru.

První (nosný) stupeň systému, který společnost pojmenovala Super Heavy, bude vybaven 33 motory Raptor. Starship má mít motorů šest a bude schopný letů nezávisle na prvním stupni. Super Heavy má být stejně jako Starship opakovaně použitelný, což výrazně sníží náklady na vesmírné výpravy. Oba spojené stupně s průměrem devíti metrů jsou dohromady vysoké 120 metrů.

První start Super Heavy

SpaceX již provedla řadu testovacích startů prototypů Starshipu s nejvýše třemi motory Raptor, a to maximálně do výšky 10 kilometrů. Nadcházející orbitální zkušební let bude znamenat vůbec první start rakety Super Heavy a také první start Starshipu se šesti motory. Super Heavy krátce po startu skončí v Mexickém zálivu.

Starship by se mezitím měl dostat na oběžnou dráhu, jednou obletět planetu a pak let zakončit v Tichém oceánu poblíž havajského ostrova Kauai.

Zkušební orbitální let rakety Starship proběhne na začátku příštího roku, plánuje SpaceX

Věda a školy

Původně Musk počítal, že se daný orbitální let uskuteční letos už v lednu nebo v únoru.

Loni americký vesmírný úřad NASA vybral Starship jako počáteční přistávací systém lidských posádek v rámci programu Artemis. Cílem tohoto programu je vytvořit udržitelnou přítomnost lidí na Měsíci i kolem našeho přirozeného souputníka do konce tohoto desetiletí. V rámci společné mise Artemis III pak posádku k Měsíci dopraví raketa SLS (Space Launch System) s lodí Orion, načež Starship přepraví astronauty na povrch Měsíce a zpět.

Testy rakety SLS

Novou raketu SLS, která má zahájit další éru vesmírných cest k Měsíci, čeká poslední série testů před prvním zkušebním letem. Absolvuje je na odpalovací rampě Kennedyho vesmírného střediska na Floridě, kam obří stroj o váze takřka 2600 tun z hangáru putoval přes 10 hodin. Na stanoviště dorazil v pátek 18. března. Raketa SLS nyní bude na rampě 39B čekat do začátku dubna na sérii předletových testů.

Raketu, která má vynést astronauty k Měsíci, čeká poslední série testů

Věda a školy

První let rakety SLS s kapslí Orion bez posádky by se mohl uskutečnit také už v květnu (tj. mise Artemis I), původně k němu mělo dojít v únoru.

Další mise Artemis II má letět s posádkou a po obletu Měsíce se vrátit k Zemi, cílem mise Artemis III pak už bude povrch Měsíce. Podle plánu vesmírného úřadu NASA by astronauti mohli vstoupit na povrch Měsíce v roce 2025, přičemž vůbec poprvé by na naší přirozené družici měla stanout žena.

Reklama

Výběr článků

Načítám