Hlavní obsah

Dítě se nenechá testovat? Omluvená absence, vysvětluje MŠMT

Praha

V pondělí 12. dubna dojde k částečnému znovuotevření škol, kromě předškoláků se do lavic vrátí i 1. stupeň ZŠ, byť v tzv. rotační výuce. Platit bude to, co se plánovalo již před dřívějším - neuskutečněným - otevřením školních bran: žáci budou moci do školy buď s negativním testem na covid-19, nebo vůbec.

Foto: APA

Antigenní test ve škole. Ilustrační foto

Článek

Od pondělí se do lavic vrátí děti z prvního stupně základních škol a do školek předškoláci, tj. ti, kteří mají povinný poslední rok školky. Na prvním stupni bude rotační výuka, kdy se děti budou po týdnu střídat v učení na dálku a ve škole.

Přehledně: Jaká pravidla budou provázet návrat žáků do škol

Domácí

Školáci se budou muset dvakrát týdně testovat neinvazivními testy pro samoodběr na covid. S testy se počítá i ve školkách.

Ministerstvo rozšířilo typy testů pro školy. Odběr bude možný i z úst

Domácí

Resort zdravotnictví nyní navíc rozšířil v nové specifikaci způsoby antigenního testování do škol, které v soutěži postupně vybírá Správa státních hmotných rezerv. Zatím muselo jít o testy z přední části nosu, nově to jsou ale i ty z dutiny ústní, ze zadní části dutiny ústní, ze stolice či z hlenu.

Škola nemusí zajistit distanční vzdělávání, podporu by měla

Ředitelku Soukromé ZŠ a MŠ B-English v Králově Dvoře Barboru Novotnou už před mnoha týdny zajímalo – a zajímá ji to pořád – jak to ale bude s legálností zákazu osobní přítomnosti žáka na prezenční výuce bez antigenních testů. Proto v únoru adresovala ministru školství Robertu Plagovi (za ANO) otevřený dopis.

Největší obavy ve školkách vyvolává testování

Domácí

Stejnou otázku zaslaly resortu školství i Novinky. „Dítě, žák nebo student nemůže být nucen k účasti na testování – a neúčast na testování nemůže být jakkoli sankcionována,” odpověděla tisková mluvčí MŠMT Aneta Lednová.

Důsledkem neúčasti na testování je podle ní nemožnost účasti na prezenčním vzdělávání. „Škola pak postupuje obdobně jako při běžné absenci. Pokud se žák neúčastní prezenčního vzdělávání z důvodu neúčasti na testování, škola bude absenci evidovat jako omluvenou. Při této omluvené absenci škola nemá povinnost zajistit mu distanční způsob vzdělávání podle zákona. Je ovšem vhodné, aby mu poskytla přiměřenou formu studijní podpory: posílání týdenních plánů, možnost připojit se do některých hodin online, využití individuální konzultace,” shrnula Lednová.

Otevření škol? Došlo na slova jejich zástupců, že 1. březen je nereálný

Věda a školy

Zmíněnou ředitelku školy taková reakce neuspokojila.

„Když jsem v únoru žádala ministra Plagu o odpověď na otázku týkající se právního podkladu pro zamezení přístupu na prezenční výuku pro žáka, jehož zákonný zástupce odmítne testování, nečekala jsem, že ji dosud nebudu mít. Jednání MŠMT vyvolává nedůvěru a nelíbí se mi, do jaké role ředitele škol staví. Každý rodič má právo s testováním nesouhlasit, stejně jako každý žák má právo na vzdělání. Žádný z ředitelů nebo zaměstnanců školy není oprávněn vykonávat kontrolu, postihovat či vynucovat dodržování stanovených opatření, která vydalo ministerstvo zdravotnictví,” tvrdí ředitelka ve své aktuální reakci pro Novinky.

Foto: archiv B. Novotné

Ředitelka ZŠ a MŠ B-English Barbora Novotná

„Nelze přece na základě nesouhlasu zákonných zástupců s testováním dítěti odepřít osobní přítomnost na prezenční výuce, omluvit absenci a zadat úkoly na doma – nebo ano?” táže se Novotná a připojuje rovněž obavy jak z možného záškoláctví, tak z toho, že školy mohou být kvůli testům na covid terčem trestních oznámení ze strany zákonných zástupců.

Hejtmanka by brala PCR testy

Nadšená ze současné situace není ani hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN), která by i na základě krajské studie preferovala PCR testy, jejichž vyhodnocení laboratoří sice trvá déle (výsledky nezjistíme po chvilce na místě), ale mají být podle ní přesnější.

Vliv uzavření škol na šíření covidu? Středočeský kraj dovysvětloval svou studii

Věda a školy

„Děti testujeme antigenními testy, o kterých víme, že s největší pravděpodobností infekci nezachytí, protože děti mají významně nižší virovou nálož než dospělí. Virová nálož u dětí je velmi často pod hranicí detekce AG testů, a tak budeme děti šťourat do nosu pro jistotu dvakrát týdně, aby se dvakrát týdně zjistilo, že je to k ničemu,” řekla Pecková Novinkám.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN)

„A pokud to dítě nebude absolvovat, vyřadíme ho z výuky. To stát umí. Ale aby vyřadil z práce v poslanecké Sněmovně poslance Mariana Bojka a Lubomíra Volného, kteří se odmítají nechávat testovat a nosit roušky, to zajistit neumíme. Stát úplně rezignoval na vzdělávání dětí a studentů, kteří jsou budoucností tohoto národa,” kritizuje hejtmanka.

Trpělivost došla, za odmítání roušek ve Sněmovně mají padat statisícové pokuty

Domácí

Ředitelé: Organizace návratu je náročná, ale zvládnutelná

Organizace návratu dětí do škol od pondělí je každopádně podle ředitelů základních škol v Praze zvládnutelná, i když bude náročná. Instrukce k provozu dostaly školy od ministerstva školství ve středu.

Tisková konference vedení Prahy k návratu dětí do škol

Domácí

Podle předsedy Asociace ředitelů ZŠ a ředitele Masarykovy základní školy v pražských Klánovicích Michala Černého jsou doporučení ministerstva realizovatelná. Bylo by podle něj ale lepší, kdyby školy měly na přípravu víc času.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda asociace ředitelů základních škol České republiky Michal Černý

ZŠ Mezi školami v Praze 13 má podle svého ředitele Petra Vodsloně už téměř vše na pondělí nachystáno. Očekává, že nejnáročnější bude organizace přítomnosti rodičů u testování dětí.

„Normálně bychom to dělali tak, že bychom přivedli děti do tříd, kde se samootestují, ale pro testování dětí s asistencí rodičů se bude muset vyhradit zvláštní místnost,” popsal s tím, že to bude jídelna, která se poté každý den před obědem bude dezinfikovat.

Návrat žáků do škol se na Děčínsku o týden odkládá

Domácí

Na Děčínsku se však v pondělí školy na rozdíl od ostatních škol v Česku neotevřou. V pátek o tom s ohledem na epidemickou situaci v okrese rozhodlo ministerstvo zdravotnictví.

„Žáci se do školních lavic vrátí o týden později,” uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje Lenka Šimůnková.

Do školek mohou všechny děti zdravotníků. Rotační výuka ZŠ pro ně rovněž neplatí

Věda a školy

Všechny školy jsou kvůli epidemii od 1. března zavřené s výjimkou škol pro děti zdravotníků a některých dalších profesí. Pro tyto děti nebude od pondělí platit omezení docházky do MŠ na předškoláky, rovněž ani týdenní střídání výuky na prvním stupni ZŠ ve škole a doma.

V týdnu, kdy by měli mít žáci výuku na dálku, budou moci být celý den ve školní družině.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám