Hlavní obsah

Marian Bojko

Foto: Novinky.cz s použitím psp.cz
Článek

Starobní důchodce, původním povoláním báňský záchranář. Do krajské politiky vstoupil v roce 2016 za koalici Svobody a přímé demokracie Tomia Okamury (SPD) a Strany Práv Občanů (SPO). V Moravskoslezském kraji se věnuje zahraniční spolupráci, regionálnímu rozvoji a cestovnímu ruchu. V roce 2017 úspěšně kandidoval za SPD do Poslanecké sněmovny, v březnu 2019 z hnutí vystoupil.

Marian Bojko se narodil 25. prosince 1962. Po zakončení středního odborného vzdělání pracoval jako báňský záchranář.

Politickou dráhu zahájil v roce 2016 na krajské úrovni. Stal se zastupitelem za koalici SPD a SPO. V kraji řeší rozvoj, zahraniční spolupráci a cestovní ruch. Zajímá se též o otázku dopravy a péče o seniory.

Při parlamentních volbách 2017 kandidoval z druhého místa na listině SPD. V Moravskoslezském kraji získala SPD svůj nejlepší výsledek a Bojko se hladce dostal do Sněmovny.

Žije v Karviné. Ve městě byl v roce 2018 zvolen v komunálních volbách do zastupitelstva.

Dne 15. března 2019 společně s poslanci Volným a Nevludovou vystoupil z hnutí SPD. „Držíme spolu, nesouhlasíme s protektorátně dosazeným nikým nevoleným novým vedením kraje,“ uvedl. Společně založili nové hnutí Jednotní - Alternativa pro Patrioty.

Články k tématu