Hlavní obsah

Číně se povedly testy sondy pro misi na Mars

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Číňané úspěšně dokončili nový test přistávacího modulu pro svou první bezpilotní průzkumnou misi na Mars, která se plánuje na příští rok. Zkouška se uskutečnila ve čtvrtek 14. listopadu v severovýchodní provincii Che-pej. Sondu má v roce 2020 vynést raketa Dlouhý pochod 5, celá cesta jí má zabrat sedm měsíců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čína úspěšně testovala sondu pro plánovanou misi na MarsVideo: Reuters

 
Článek

Čína je na dobré cestě zahájit svou misi na Mars v roce 2020,“ konstatoval podle agentury Reuters předseda Čínské národní vesmírné organizace Čang Kche-ťien.

Cílem zkoušky bylo ověřit pohyb aparátu a jeho schopnost vyhnout se případným překážkám ve vzduchu. Zkoumalo se též, zda se modul umí správně oddělit od hlavního těla kosmické lodi.

Odborníci se navíc při testu snažili nasimulovat podobné, zejména gravitační podmínky jako ty, které panují na rudé planetě.

Očekává se sedmiminutové přistávání

„Cesta vesmírem bude trvat asi sedm měsíců, zatímco přistání zhruba sedm minut,“ informoval Čang Žung-čchiao, vedoucí programu průzkumu Marsu.

Chystaná první čínská mise na Mars se má zaměřit na pohyb sondy na oběžné dráze planety a na prozkoumání marsovského povrchu.

Nefritový králík po odvrácené straně Měsíce urazil skoro 320 metrů

Věda a školy

V roce 2003 se Čína stala třetí zemí, která po bývalém Sovětském svazu a Spojených státech vyslala vlastní raketou do kosmu člověka.

Peking do svého vesmírného programu investoval už miliardy dolarů. Také chce například do roku 2022 provozovat novou vesmírnou stanici s lidskou posádkou, později i laboratoř na Měsíci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám