Hlavní obsah

Nové vozítko mise ExoMars je dokončeno, příští rok má zamířit k rudé planetě

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inženýři z firmy Airbus v srpnu v britském Stevenage severně od Londýna dokončili konstrukci nového vozítka, které má roku 2021 brázdit povrch rudé planety. Rover mise ExoMars je součástí ambiciózního projektu Evropské kosmické agentury (ESA) a ruské korporace Roskosmos, který má ideálně odstartovat příští rok v červenci. Šestikolové robotické vozítko tam má pátrat po formách života.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nové vozítko ExoMars je dokončenoVideo: Reuters

 
Článek

Očekává se, že již kompletní vozítko, kterému se přezdívá „Rosalind Franklinová“ na počest britské chemičky (1920–1958) podílející se na objasnění molekulární struktury DNA, bude k Marsu vysláno příští rok. Vynést ho má ruská nosná raketa Proton-M.

Sonda s roverem má podle plánů dosednout na povrch rudé planety na jaře 2021. Podle zpravodajské stanice BBC má na místě vrtat do hloubky dvou metrů a pátrat zde po potenciálních mikrobech – ještě žijících či zkamenělých.

Důležitý test padáků teprve přijde

Nad misí však podle agentury AP ještě visí jeden otazník. Samotná mise závisí mimo jiné na úspěšných testech nadzvukových padáků, a ty se teprve budou provádět.

Dojít k tomu má letos v listopadu v americkém státě Oregon, přičemž pokud prý nedojde k dostatečnému progresu, start rakety s roverem v červenci 2020 by mohl být ohrožen.

Foto: ESA/ATG medialab

Ilustrace roveru mise ExoMars 2020

Vydržet extrémní teplotní rozdíly

Vozítko Rosalind Franklinová má být schopné „chůze“ a též má vydržet mimořádné teplotní rozdíly.

„Teploty na Marsu jsou většinou extrémně chladné, nefunguje tam navíc vzduch jako na Zemi. V noci se můžeme dostat až na –130 °C, ve dne se ale mohou části vozítka zahřát až na 85 nebo 90 °C,“ vysvětlila loni podle agentury Reuters historicky nejmladší členka britského Ústavu strojních inženýrů Abbie Huttyová.

Mezinárodní porota už každopádně vybrala jedenáct zvuků, které mají na palubě sondy ExoMars na rudou planetu odletět. Je mezi nimi i píseň české kapely Exit Empire.

Nahrávky ponese paměť českého modulu, který bude na čtvrté planetě sluneční soustavy měřit změny elektromagnetického pole v pásmu slyšitelných kmitočtů a zjišťovat, zda na Marsu existují blesky.

„Pokud tam jsou, zcela jistě nevypadají jako ty pozemské,” poznamenal vedoucí českého výzkumného týmu Ondřej Santolík. Zmíněné zvuky pomohou ověřit správné fungování daného modulu, jak dále oznámili zástupci Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR.

Veškeré testy před spuštěním mise jsou důkladné, jelikož poslední pokus ESA v roce 2016 o přistání na Marsu se nezdařil, když se sonda Schiaparelli dostala mimo kontrolu a narazila do červeného písku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám